"VÝŽIVNĚ A TEPLE"
Jáhlový nákyp |
Ovesný chlebíček |
Batátové brownies |
Chia kakaové sušenky |
Dýňové lasagne |
Müsli tyčinky |
Pohanková foccacia |
Večerní chleba |
Zeleninové krekry |
Čokoládovo-řepový koláč |
Vhodné:
Preferujeme vařená
teplá jídla, klidně od snídaně až do večeře.
Náš organismus zahřejí vařené obilniny,
navíc nám dodají energii potřebnou k zvládnutí podzimních nálad. Přednost v tomto
období dáváme rýži, často
zařazujeme jáhly a při velmi
chladných dnech už sáhneme po pohance, která má opravdu velmi
zahřívající účinek.
Při vaření používáme více tuku než v létě, celkově se prodlužuje doba varu, pokrmy více zahušťujeme.
Častěji než
doposud zařazujeme ředkve.
Krom jiného nám pomohou vstřebat a rozložit oleje a tuky použité při restování a smažení, které si v
chladných dnech můžeme dovolit, pokud jsme jinak zdraví.
Do jídelníčku zařazujte co nejčastěji kulatou zeleninu. Tedy tu, která roste zcela nebo
alespoň částečně nad zemí a má kulatý tvar. V přechodných obdobích, jako je
jaro a podzim, nám pomáhá
harmonizovat energii v těle, zejména na podzim pak lépe zvládneme
přechod na chladnější zimu. Patří sem např. červená řepa, kapusta, cibule, zelí, kedluben, dýně, tuřín.
Hlavně cibuli na podzim používáme
denně, pomáhá regulovat hospodaření s vodou v těle.
Syrová zelenina
už slouží spíše jako ozdoba talíře.
Zato česnek a křen zařazujeme podstatně častěji pro jejich
zahřívající účinek a pikantní chuť, která je v tomto období skutečně
žádoucí.
V malém množství je
dáváme i dětem, protože aktivizují střeva a plíce. Nedáváme je však
syrové, ale necháme je lehce přejít varem.
Na talíři se nám bude zvětšovat hromádka luštěnin, přednostně cizrna a hrách. Samozřejmě stále zařazujeme do jídelníčku čočku,
fazole, a sojové výrobky tofu,
tempeh, ale vaříme je delší dobu, případně je restujeme a pečeme a
používáme na ně více sojové omáčky než
doposud.
Na podzim je
ten správný čas nakládat zelí na zimu, zavařovat ovoce a sušit plody léta.
Pokud si na to najdete čas, budete mít v zimě ten správný zdroj vitamínů.
Jestli jste moc časově zaneprázdnění, navštivte prodejny zdravé výživy a
nakupte kromě kvašeného zelí, sušených hub a marmelády bez cukru také mořskou řasu Hiziky. Ta je totiž krom
všech výhod, jež mají mořské řasy obecně, velmi vhodná právě v tomto období.
Navíc obsahuje 14x více vápníku
než stejné množství mléka. A na rozdíl od něj dokáže vápník navázat na kosti a organismus nepřekyselí nýbrž přesně
naopak.
Z masa doporučuji zvěřinu, krůty či bio kuřata, vepřové a jehněčí.
Vejce jsou v tomto období také vhodná.
Méně vhodné:
Ovoce všeobecně - má
totiž ochlazující a zavodňující vliv na organismus.
Tropické ovoce pak obzvlášť, protože roste v zemích, kde
jeho úkolem je ochránit tamní obyvatele před přehřátím organismu.
Citrusové plody,
banány apod. opravdu citelně ochlazují naše těla zevnitř.
Na podzim vytváříme zásoby, je to období sklizně. Ale pozor, i naše tělo má tendence ukládat si
zásoby, pokud ho zatěžujeme nevhodnou stravou!
Vzniklé přebytky se
ale také usazují v plicích v podobě hlenu a následkem jsou
nejrůznější kašle, bronchitidy apod. Uvědomme si tedy, že orgánem, který můžeme významně posílit, nebo
také oslabit špatným zacházením, jsou plíce. A ruku v ruce s nimi
i tlusté střevo, jejich
párový orgán.
Alespoň na podzim omezte mléčné výrobky.
Plicím, a tedy i
tlustému střevu, udělá víc než dobře, když se alespoň v tomto
chladném období omezíme příjem mléka a mléčných
výrobků. Stejně jako ovoce zchlazují naše zažívání, podstatně silněji
však zadržují v těle vodu a ve výsledku nás zahleňují.
To si snadno ověří každý, kdo trpí na rýmu či vlhký kašel.
Určitě zaznamená rozdíl, když veškeré mléčné produkty vysadí.
Pokud jste zdraví,
nemáte zažívací potíže, kožní problémy, záněty ani akutní rýmu či nachlazení,
klidně si občas mléčný výrobek dopřejte. Ale berte to spíš jako dezert než jako
základ stravy. A pokud to vydržíte, počkejte s tím na jaro.
Na podzim se energie přírody se stahuje a my se také začínáme choulit do sebe. Chráníme se
tak podvědomě před větrem, zimou a deštěm. Také se čím dál tím méně aktivně pohybujeme a jsme celí ztuhlí.
Výsledkem často bývají stažené svaly v oblasti páteře a bolavá záda. Krom
vyváženého jídelníčku zkuste chodit alespoň na krátké procházky, choďte po schodech a nejlépe zařaďte různá protahovací cvičení (např. Pozdrav slunci, jógu...).
Také je velmi důležité se cíleně ohřívat zevnitř (občasnými 2 decinkami červeného vína J).
Zapomeňte tedy na velké zeleninové saláty, fresh džusy a pusťte
se do vaření - chcete-li zůstat zdraví
a nepřivítat zimu vyčerpaní, usmrkaní a v depresích!
Žádné komentáře:
Okomentovat