ZIMA
Biologická zima začíná
už v půlce listopadu. Ta pravá sice až 22.12.2015, ale lepší je být připraven než překvapen!
Pro ty z vás, kteří byste už teď chtěli vědět, jakou stravou své tělo zahřát v chladném období, jsem připravila pár slov k Paní zimě!
Podle východní medicíny patří zima k energii vody a tak
jsou v tomto období nejvíce zranitelné ledviny a močový měchýř. Proto bychom měli v zimě podporovat
správnou činnost ledvin a příliž je nezatěžovat!
V zimě bývá brzy tma, což už samo o sobě naznačuje
našemu tělu, abychom šli brzy spát a abychom více odpočívali. Pozdní večeře
našemu tělu v tomto období vysloveně ŠKODÍ!! Ideální doba na večeři je
18 hodina.
Zima by měla být nejklidnějším
obdobím z celého roku, kdy organismus
šetří a regeneruje svoje síly. Jak moc si tedy v zimě odpočineme, tolik energie budeme mít zase na jaře a
po celý rok. Na zimu bychom se měli trochu zklidnit, ubrat ze svých
aktivit, ideálně si vybrat část dovolené a opravdu odpočívat.
Co se týče kuchyně, můžeme si v zimě dovolit víc tuků a také trochu víc živočišných
produktů.
1 Zelenina
V tomto období
je ideální konzumovat:
Kořenovou zeleninu
(zelí, kapustu, dýni, pórek, mrkev, řepu, ředkev, kadeřavou kapustu,…)
Kvašenou zeleninu (nakládané
zelí, pickles, nakládaná zelenina)
Brambory, batáty
Můžeme zeleninu
podusit, upéct nebo povařit, rozmixovat a konzumovat jako polévku.
2
Obiloviny
Z obilí používáme přednostně pohanku, jáhly, ječmen a oves, rýži volíme spíše kulatozrnnou.
3 Luštěniny
Luštěninami v zimě nešetříme a můžeme si jich na talíř
přidat trochu víc.
Přednost dáváme
fazolím, které samy o sobě posilují
ledviny, nejvhodnější jsou adzuki.
Pokud používáme tofu, tak volíme spíše jeho opečení.
4
Mléčné výrobky
Mléko a mléčné výrobky preferujte nehomogenizované. Jogurty si dopřávejte pouze v kombinaci s něčím teplým. Při poruchách spánku si můžete před spaním dopřát med s medem, špetkou
kardamonu a zázvoru.
Sýry si dopřejte pouze na oběd v době nejlepšího
trávení.
Tuky
Avokádo, ořechy, maso (červené, zvěřina, krůta), ryby, oleje
6
Ovoce
Jablka, hrušky (vařená nebo pečená)
Hroznové víno, ananas, mango, papája, pomeranče, banány,
grepy (na Floridě v tomto období dozrávají)
7
Koření
Vhodný je kmín, kardamom, zázvor, skořice, fenykl, sůl,
hřebíček, hořčičná semínka, pepř
Pitný režim
Začněte svůj den teplou vodou s citrónem. Uvidíte jak skvěle se po tom budete cítit! Přes den upřednostňujte teplé nápoje nebo vlažné.
Jak vařit?
Co se týče úpravy pokrmů, prodlužujeme dobu varu, více používáme pokličku a vývary vaříme dlouho, čímž teplo spolu s minerály zabudováváme
do svého organismu. Můžeme si dovolit častěji péct a více používáme tlakový hrnec. Pokud jsme zdraví, můžeme víc i fritovat a používat tempuru. K mastným pokrmům vám doporučujeme vždy přidat nastrouhanou
ředkev, která umožní tuk lépe strávit. K dochucení se také výborně hodí zázvorová šťáva, která má zahřívající
charakter.
Dejte přednost teplé, těžší a tučnější stravě.
Jezte více sladkých, kyselých a slaných potravin
Jezte raději 3x denně větší porce
Čemu se v zimě rozhodně vyhnout?
Všemu, co by nás zbytečně ochladilo a připravilo o teplo.
Proto nejíme nic
studeného, ani nic z přímo
z ledničky.
Vyhneme se zmrzlinám,
alkoholu, ledovým nápojům a mimosezónnímu ovoci.
Lokální ovoce se snažíme vždy tepelně upravit. (Výborná jsou jen napařená nebo upečená jablíčka
či hrušky, například ve formě kramblu )
Mně je jedno jaká bude zima. Sníh ani mráz nepotřebuji, protože chodím s přítelem bruslit na zimní stadion a tam jsou ideální podmínky ať je venku teplo, nebo mrzne. Důležité jsou pro nás akorát brusle, puk a hokejky. K Vánocům jsem mu koupila novou hokejku , ale ještě ji bohužel nemohl vyzkoušet, tak snad se brzy dočká.
OdpovědětVymazat