ZIMA

ZIMA



Biologická zima začíná už v půlce listopadu. Ta pravá sice až 22.12.2015, ale lepší je být připraven než překvapen!
Pro ty z vás, kteří byste už teď chtěli vědět, jakou stravou své tělo zahřát v chladném období, jsem připravila pár slov k Paní zimě!

Podle východní medicíny patří zima k energii vody a tak jsou v tomto období nejvíce zranitelné ledviny a močový měchýř.  Proto bychom měli v zimě podporovat správnou činnost ledvin a příliž je nezatěžovat!
V zimě bývá brzy tma, což už samo o sobě naznačuje našemu tělu, abychom šli brzy spát a abychom více odpočívali. Pozdní večeře našemu tělu v tomto období vysloveně ŠKODÍ!! Ideální doba na večeři je 18 hodina.
Zima by měla být nejklidnějším obdobím z celého roku, kdy organismus šetří a regeneruje svoje síly. Jak moc si tedy v zimě odpočineme, tolik energie budeme mít zase na jaře a po celý rok. Na zimu bychom se měli trochu zklidnit, ubrat ze svých aktivit, ideálně si vybrat část dovolené a opravdu odpočívat.
Co se týče kuchyně, můžeme si v zimě dovolit víc tuků a také trochu víc živočišných produktů. 

1    Zelenina
V tomto období je ideální konzumovat:
Kořenovou zeleninu (zelí, kapustu, dýni, pórek, mrkev, řepu, ředkev, kadeřavou kapustu,…)
Kvašenou zeleninu (nakládané zelí, pickles, nakládaná zelenina)
Brambory, batáty
Můžeme zeleninu podusit, upéct nebo povařit, rozmixovat a konzumovat jako polévku.
2
      Obiloviny
Z obilí používáme přednostně pohanku, jáhly, ječmen a oves, rýži volíme spíše kulatozrnnou.

3    Luštěniny
Luštěninami v zimě nešetříme a můžeme si jich na talíř přidat trochu víc. 
Přednost dáváme fazolím, které samy o sobě posilují ledviny, nejvhodnější jsou adzuki.
Pokud používáme tofu, tak volíme spíše jeho opečení.
4
      Mléčné výrobky
Mléko a mléčné výrobky preferujte nehomogenizované. Jogurty si dopřávejte pouze v kombinaci s něčím teplým. Při poruchách spánku si můžete před spaním dopřát med s medem, špetkou kardamonu a zázvoru.
Sýry si dopřejte pouze na oběd v době nejlepšího trávení.
     
      Tuky
Avokádo, ořechy, maso (červené, zvěřina, krůta), ryby, oleje
6  
            Ovoce
Jablka, hrušky (vařená nebo pečená)
Hroznové víno, ananas, mango, papája, pomeranče, banány, grepy (na Floridě v tomto období dozrávají)
7
      Koření
Vhodný je kmín, kardamom, zázvor, skořice, fenykl, sůl, hřebíček, hořčičná semínka, pepř

Pitný režim
Začněte svůj den teplou vodou s citrónem. Uvidíte jak skvěle se po tom budete cítit! Přes den upřednostňujte teplé nápoje nebo vlažné.



Jak vařit?
Co se týče úpravy pokrmů, prodlužujeme dobu varu, více používáme pokličku a vývary vaříme dlouho, čímž teplo spolu s minerály zabudováváme do svého organismu. Můžeme si dovolit častěji péct a více používáme tlakový hrnec. Pokud jsme zdraví, můžeme víc i fritovat a používat tempuru. K mastným pokrmům vám doporučujeme vždy přidat nastrouhanou ředkev, která umožní tuk lépe strávit. K dochucení se také výborně hodí zázvorová šťáva, která má zahřívající charakter.
Dejte přednost teplé, těžší a tučnější stravě.
Jezte více sladkých, kyselých a slaných potravin
Jezte raději 3x denně větší porce
Omezte studenou, suchou a lehkou stravu



Čemu se v zimě rozhodně vyhnout?
Všemu, co by nás zbytečně ochladilo a připravilo o teplo.
Proto nejíme nic studeného, ani nic z přímo z ledničky.
Vyhneme se zmrzlinám, alkoholu, ledovým nápojům a mimosezónnímu ovoci.
Lokální ovoce se snažíme vždy tepelně upravit. (Výborná jsou jen napařená nebo upečená jablíčka či hrušky, například ve formě kramblu )


 PŘEJI VÁM KRÁSNÉ ZIMNÍ RADOVÁNKY!!!

MÍŠA

1 komentář:

  1. Mně je jedno jaká bude zima. Sníh ani mráz nepotřebuji, protože chodím s přítelem bruslit na zimní stadion a tam jsou ideální podmínky ať je venku teplo, nebo mrzne. Důležité jsou pro nás akorát brusle, puk a hokejky. K Vánocům jsem mu koupila novou hokejku , ale ještě ji bohužel nemohl vyzkoušet, tak snad se brzy dočká.

    OdpovědětVymazat