AVOKÁDO
Tento plod se řadí mezi ovoce a je to bohatý zdroj vitamínů například A, C, E a také minerálních látek – draslíku, mědi, hořčíku a fosforu. Jeho dužina obsahuje vysoce kvalitní tuky, kyseliny palmitovou, linolovou a olejovou. Avokádo se doporučuje při dietách i přesto, že na jeho 100 gramů připadá až cca 220 kcal. Ideální je proto, že všechny tuky, které jsou v něm obsažené, jsou rostlinného původu. A tyto tuky jsou tělu prospěšné! Tuky obsažené v tmavozeleném ovoci, tedy mononenasycené mastné kyseliny, se neukládají do podkoží a nevytváří nám ony nevzhledné špíčky. Díky tomuto faktu je avokádo jako dietní potravina naprosto vyhovující a doporučuje ho spousta odborníků i dietologů. Vláknina v něm obsažená nám pomáhá, aby se potraviny pomaleji vstřebávaly a tím nedocházelo k ukládání do tuku.
Kromě dalších výhod má avokádo schopnost rychlého nasycení, tudíž pocit hladu přichází daleko později. Také obsahuje látky, které umějí podporovat rychlejší proces spalování tuků. Jak je to možné? Jedna z látek rapidně zvyšuje produkci hormonu ve štítné žláze, čímž stoupá úroveň metabolismu a dochází ke spalování kalorií. Druhá zpomaluje uvolňování inzulínu, tím pádem naše tělo nestíhá ukládat všechny tuky. Konzumace avokáda snižuje hladinu cukru v krvi, což je zvláště v případě hubnutí velmi důležité.
Pokud si avokádo koupíte poprvé, možná budete tápat, jak ho naporcovat. Zralé avokádo lze překrojit napůl (musíte počítat s velkou peckou ve středu ovoce), s další přípravou je to pak už velmi jednoduché. Na přípravu guacamole přepůlené avokádo vydlabejte, rozmačkejte vidličkou, přidejte najemno nakrájenou cibuli, rajče a dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou. Avokádo na vzduchu černá, takže vždy při jeho přípravě používejte limetkovou nebo citrónovou šťávu a zpracujte celé nejlépe ještě v ten den.
Já nejčastěji zužitkovávám avokádo na avokádovo-banánový termix :)!!
Žádné komentáře:
Okomentovat