Máte rádi čokoládu? Tak to máte určitě i rádi brownies!! Já ano! A tak, když mi přišel pod ruku recept s jeho zdravější verzí, neváhala jsem, počkala si na zralé avokádo, a pustila se do jeho přípravy!! Tento recept je z Online fitness a za tip na něj vděčím mé hlavní ochutnávačce Míši Hanákové! Snad se tedy nebudou zlobit, když jej zveřejním i na svých stránkách :)!!! Stojí totiž za jeho podělení!
Čokoláda pohladí duši a obalí nervy díky jejím schopnostem v těle uvolnit hormony dobré nálady (serotonin) a banán je na tom stejně! Ten navíc dodá tělu hořčík, který my ženy, potřebujeme doplňovat stále. Působí blahodárně na naši nervovou soustavu, nehty, kůži a vlasy.
Kokosový olej je vhodný na pečení z toho důvodu, že oproti jiným olejům zvládá vysoké teploty a nemění se tak v škodlivější formu tuku. Je vhodný jak k vnitřnímu užití, tak k zevnímu. Je ale dražší - a to je jeho snad jediná nevýhoda.
Avokádo a vše zelené našemu tělu prospívá vždycky! Pro svůj obsah nenahraditelných rostlinných olejů je však mnohem atraktivnější, než jiné "zelené" superpotraviny. Má neutrální mazlavou - máslovou - chuť, takže se hodí jak do sladké, tak do slané kuchyně. Pokud jej zbavíte kulaté pecky, tak začne na vzduchu černat, takže jej ihned zakápněte citronem nebo zapracujte (v tomto případě do těsta). Spotřebovat by se pak měl do dvou dnů. (Pokud jej ale přidáte do pečení, tak vydrží i déle). Prospívá pleti, trávení, a dodává větší pocit sytosti.
Kypřící prášek do pečiva bez fosfátů dávám z toho důvodu, že přemíra fosfátů není pro naše tělo ideální. Obsahuje je např. coca cola a tavené sýry. V bezfosfátovém kypřícím prášku jsou fosforečné soli nahrazeny vinným kamenem, který je zdravější alternativou.
Tak...a už dost teorie, přejděme k samotnému receptu:
Ingredience:
- 1 avokádo
- 1 banán
- 100g hořké čokolády (70%)
- 1 lžíce kokosového oleje
- 3 vejce
- 4 velké lžíce medu (nebo jiného sladidla)
- 5 lžic celozrnné mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
Zapněte si troubu na 180st. Středně velký obdélníkový plech si vystelte pečícím papírem. Polovinu čokolády rozpusťte (ve vodní lázni nebo v mikrovlnce) s olejem. Vejce vyšlehejte s medem (či jiným sladidlem). Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu s olejem, vydlabané zralé avokádo, banán a dvě lžíce kakaa. Vše vyšlehejte (nejlépe v mixéru nebo ponorným mixérem). Až budete mít ze směsi pyré, přidejte do něj mouku smíchanou s kypřícím práškem a vše důkladně vařechou nebo stěrkou promíchejte. Vlijte na plech a posypte rozrdobenou druhou půlkou čokolády. V této fázi můžete ozdobit ještě vlašskými ořechy, kokosem nebo sušeným ovocem. Pečte 30min. a poté nechte úplně zchladnout (a nebo to uždibujte jako já ještě teplé :), ale neručím za "bolebřuch"). Podávejte s poctivým jogurtem, zakysanou smetanou - nebo jen tak ke kávě :)!!
Žádné komentáře:
Okomentovat