Celozrnný jablečný štrůdl
Ingredience na 4 menší záviny (1ks pro 1osobu :))
- 270g špaldové mouky (+ asi 40g na vyvalování)
- 80g sušené syrovátky (Amálky) nebo sušeného mléka (Zajíc)
- 150ml teplé vody
- 70g slunečnicového nebo řepkového oleje
náplň:
- 200g strouhaných jablek
- 20g nasekaných ořechů (nemusí být)
- 20g rozinek
- 50g jemných ovesných vloček
- mlétá skořice
- med
- cukr moučka
V hrníčku si smícháme syrovátku s vodou (je možné taky nahradit 200ml polotučným mlékem). Troubu si předehřejeme na 180st. Plech vysteleme pečícím papírem. Mouku prosijeme do mísy, přidáme mléko nebo vytvořenou syrovátku a olej. Pořádně prohněteme, až mouka nasaje všechnu tekutinu. Poté dáme do ledničky na půl hodiny zchladit. Jablka si oškrabeme a nastrouháme. Těsto vytáhneme z ledničky. Pomoučíme si pracovní plochu a z těsta vytvoříme 4 bochánky, které rozválíme na placku. Na vyválené těsto nasypeme trochu ovesných vloček (zabrání přebytečné vlhkosti z jablek), lžičkou poklademe strouhaná jablka, přidáme rozinky, ořechy, skořici a zakapeme medem. Tento postup opakujeme na každou placku. Takto naplněné těsto pomoučenýma rukama zamotáme, kraje vždycky vtlačíme dospod a přesuneme na plech vystlaný pečícím papírem. Každý štrůdlík na závěr ještě posypeme ovesnýma vločkama a skořicí.
Pečeme cca 50min.
Dle chuti ještě pocukrujeme. Nejlépe si jej vychutnáme s bílou kávou, carem nebo čajem.
Obměna: náplň může být i jiná (tvaroh+med, mletý mák+med, mleté ořechy+med, povidla)
Přeji DOBROU CHUŤ!
Žádné komentáře:
Okomentovat