úterý 14. července 2015

Celozrnný jablečný štrůdl

Celozrnný jablečný štrůdl




Ingredience na 4 menší záviny (1ks pro 1osobu :))
  • 270g špaldové mouky (+ asi 40g na vyvalování)
  • 80g sušené syrovátky (Amálky) nebo sušeného mléka (Zajíc)
  • 150ml teplé vody
  • 70g slunečnicového nebo řepkového oleje
náplň:
  • 200g strouhaných jablek
  • 20g nasekaných ořechů (nemusí být)
  • 20g rozinek
  • 50g jemných ovesných vloček
  • mlétá skořice
  • med
  • cukr moučka 

V hrníčku si smícháme syrovátku s vodou (je možné taky nahradit 200ml polotučným mlékem). Troubu si předehřejeme na 180st. Plech vysteleme pečícím papírem. Mouku prosijeme do mísy, přidáme mléko nebo vytvořenou syrovátku a olej. Pořádně prohněteme, až mouka nasaje všechnu tekutinu. Poté dáme do ledničky na půl hodiny zchladit. Jablka si oškrabeme a nastrouháme. Těsto vytáhneme z ledničky. Pomoučíme si pracovní plochu a z těsta vytvoříme 4 bochánky, které rozválíme na placku. Na vyválené těsto nasypeme trochu ovesných vloček (zabrání přebytečné vlhkosti z jablek), lžičkou poklademe strouhaná jablka, přidáme rozinky, ořechy, skořici a zakapeme medem. Tento postup opakujeme na každou placku. Takto naplněné těsto pomoučenýma rukama zamotáme, kraje vždycky vtlačíme dospod a přesuneme na plech vystlaný pečícím papírem. Každý štrůdlík na závěr ještě posypeme ovesnýma vločkama a skořicí.
Pečeme cca 50min.

Dle chuti ještě pocukrujeme. Nejlépe si jej vychutnáme s bílou kávou, carem nebo čajem.

Obměna: náplň může být i jiná (tvaroh+med, mletý mák+med, mleté ořechy+med, povidla)









Přeji DOBROU CHUŤ!

Žádné komentáře:

Okomentovat