úterý 21. července 2015

Čokoládový chlebíček

Čokoládový chlebíček


Tento chlebíček jsem dělala z toho důvodu, že mi zbylo spousta naložených ovesných vloček z výroby skotského vaječného likéru na Vánoce :)! Recept na něj vám dodám až bude oficiální první košt - tedy na Vánoce :)! Základní recept na tento chlebíček byl šílený, dosti náročný a finančně nákladný, ale já jako "zkušená" kuchtička jsem si jej přizpůsobila podlé mé vybavené domácí spíže a MŮJ čokoládový originál byl na světě! A já se o něj s vámi právě podělím - a ráda!
Základem jsou teda ovesné vločky. 1 šálek (= 200g) vloček si namočte přes noc nebo alespoň 1/2 hodiny předem do vody.

Ingredience:
Na mokrou "posypku":
  • 1/3 šálku cukru
  • 1/4 šálku namočených ovesných vloček
  • 3 lžíce másla, měkkého
  • 2 lžíce žitné nebo špaldové mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli
na samotný chlebíček:
  • 2 šálky špaldové hladké mouky
  • 5 lžic pohankové mouky
  • 5 lžic kakaa
  • 6 lžic cukru
  • 1 lžíce lněného semínka (nebo slunečnicového, já použila kustovnici čínskou)
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • špetka soli
  • 2 velká vejce
  • 3/4 šálku namočených vloček
  • 2/3 šálku kefíru (může být i podmáslí, zakysaná smetana, tvaroh...)
  • 6 lžic javorového sirupu nebo medu
  • 3 lžíce másla, rozpuštěného a lehce vychladlého
  • 1/2 šálku čokolády, nasekané

Troubu předehřejeme na 170°C a formu na chlebíček vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem.
Na mokrou posypku smícháme všechny ingredience. Dáme stranou.
Na chlebíček si smícháme všechny suché ingredience (kromě čokolády). Poté v jiné míse smícháme mokré ingredience.
Suché ingredience vsypeme do mokrých, zlehka zamícháme. Přisypeme čokoládu a opět zlehka promícháme. Těsto bude husté.
Necháme 5 minut stát.
Těsto vlijeme do vymazané formy na chlebíček natřeme mokrou posypkovou směs.
Pečeme 65-80 minut. Po hodině chlebíček zkontrolueme a kdyby se vám ze shora připékal, přikryjte ho alobalem.
Nechte 10-15 minut vychladnout a poté vyndejte na mřížku.

Doporučuji podávat s polotuhým kokosovým mlékem. S mojí švagrovou jsme si tuto kombinaci zamilovaly!

Žádné komentáře:

Okomentovat