Snídaňové bochánky
Tak tento recept plně splňuje mou představu o dokonalé snídani! Je to od všeho něco (chleba/buchta/mufin/houska) a hlavně si k němu můžu dát taky od všeho něco (jogurt/tvaroh/ricottu/marmeládu-chia!:)/med/sýr/termix/ovoce/kakao/máslo) - a nebo si jej můžu dát bez ničeho - a i tak si pochutnám! Zkrátka a jednoduše, je to dokonalost sama!
Na 15 bochánků budete potřebovat:
"mokrá směs"
- 4 zralé banány
- 50ml mléka
- 100ml kokosového nebo řepkového oleje (nebo rozpuštěného másla)
- 90ml medu nebo agávového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
"suchá směs"
- 400g celozrnné mouky (já dala 300g špaldové a 100g pohankové)
- 1 lžička sody bikarbony
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
- 100g vlašských ořechů (já je tentokrát nahradila ovesnými vločkami :))
- 100g studentské směsi (rozinky, brusinky, dýňové, slunečnicové, semínka, arašídy, lískové ořechy, mandle...)
- na ozdobu: pár rozinek a mák na posypání nebo kousek čokolády a kokos
Nejdříve smícáme "mokrou směs". Banány rozmačkáme, přidáme mléko, olej, sirup a vanilkový extrakt. Poté přisypeme suchou směs postupně, jak je v ingrediencích napsáno. Vše pořádně smícháme, aby se obě směsi spojily. Ze vzniklé směsi uděláme 15 kopečků do mufinových košíčků nebo jen tak na vymazaný plech. Ozdobíme mákem a zatlačíme navrch pár rozinek nebo čokoládu.
Pokud chcete mít bochánky nadýchanější (než na obrázku:)), dodržujte přesně recept. Já jsem tentokrát trochu improvizovala a vlašské ořechy nahradila ovesnými vločkami. Výtečnou chuť bochánků to nepoznamenalo, jen tolik "nenaběhly". Takže kdo má chuť dát si hutnější bochánek, nechť vyzkouší i tuto variantu - s vločkami!
Podáváme s čímkoliv! (jogurt, slaný nebo sladký tvaroh, máslo a marmeláda, sýr, kakao....).
Připíjíme bílou kávu, caro s mlékem nebo zelený čaj.
Žádné komentáře:
Okomentovat