úterý 21. července 2015

Snídaňové bochánky

Snídaňové bochánky


Tak tento recept plně splňuje mou představu o dokonalé snídani! Je to od všeho něco (chleba/buchta/mufin/houska) a hlavně si k němu můžu dát taky od všeho něco (jogurt/tvaroh/ricottu/marmeládu-chia!:)/med/sýr/termix/ovoce/kakao/máslo) - a nebo si jej můžu dát bez ničeho - a i tak si pochutnám! Zkrátka a jednoduše, je to dokonalost sama! 

Na 15 bochánků budete potřebovat:
"mokrá směs"
  • 4 zralé banány
  • 50ml mléka
  • 100ml kokosového nebo řepkového oleje (nebo rozpuštěného másla)
  • 90ml medu nebo agávového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
"suchá směs"
  • 400g celozrnné mouky (já dala 300g špaldové a 100g pohankové)
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 100g vlašských ořechů (já je tentokrát nahradila ovesnými vločkami :))
  • 100g studentské směsi (rozinky, brusinky, dýňové, slunečnicové, semínka, arašídy, lískové ořechy, mandle...)
  • na ozdobu: pár rozinek a mák na posypání nebo kousek čokolády a kokos

Nejdříve smícáme "mokrou směs". Banány rozmačkáme, přidáme mléko, olej, sirup a vanilkový extrakt. Poté přisypeme suchou směs postupně, jak je v ingrediencích napsáno. Vše pořádně smícháme, aby se obě směsi spojily. Ze vzniklé směsi uděláme 15 kopečků do mufinových košíčků nebo jen tak na vymazaný plech. Ozdobíme mákem a zatlačíme navrch pár rozinek nebo čokoládu.
Pokud chcete mít bochánky nadýchanější (než na obrázku:)), dodržujte přesně recept. Já jsem tentokrát trochu improvizovala a vlašské ořechy nahradila ovesnými vločkami. Výtečnou chuť bochánků to nepoznamenalo, jen tolik "nenaběhly". Takže kdo má chuť dát si hutnější bochánek, nechť vyzkouší i tuto variantu - s vločkami!

Podáváme s čímkoliv! (jogurt, slaný nebo sladký tvaroh, máslo a marmeláda, sýr, kakao....). 
Připíjíme bílou kávu, caro s mlékem nebo zelený čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat