úterý 14. července 2015

Krambl

Jablečný krambl


Pro 4 porce budete potřebovat:
  • 4 velká jablka
  • 150g ovesných vloček
  • 1 lžička perníkového koření (nebo skořice)
  • 1 hrst ořechů
  • 1 hrst sušeného ovoce (rozinek)
  • 5 lžic agávového sirupu nebo medu
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • Jogurt nebo zakysaná smetana na podávání

Troubu si předehřejeme na 170st. Formu (středně velkou, obdélníkovou) si vymažeme máslem. 
Jablka nakrájíme na čtvrtiny a zbavíme je jadřinců. Dáme je na dno formy. Ovesné vločky smícháme s perníkovým kořením, přidáme sušené ovoce, ořechy, sirup a olej. Rukama vytvoříme ze směsi drobenku. Touto drobenkou posypeme jablka a dáme péct do trouby na 25minut.
Po vytažení rozdělíme na talíře. Podáváme s velkým kopečkem zakysané smetany nebo poctivého jogurtu.


Žitný krambl








Na 4-6 porcí budete potřebovat:
  • 300g žitných vloček (pokud chcete, aby byl krambl více tuhý, tak je ještě pomelte. Jinak bude spíše drobenkové kozistence)
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 200g ořechů či semínek (vlašské, mandle, lískové, dýňová, slunečnicová semínka...)
  • 100g sušeného ovoce (rozinky, meruňky, datle...)
  • 2 nakrájená jablka
  • můžete ještě přidat: jiné pokrájené ovoce, kakaové boby, čokoládu, kokos....

  • 300ml jablečného moštu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 3-4 lžíce datlového sirupu

Troubu předehřejeme na 200st. Středně velký obdélníkový pekáček vysteleme pečícím papírem. V jedné míse smícháme suchou směs (vločky, kypřící prášek, skořici, ořechy, sušené ovoce, pokrájená jablka). V druhé míse smícháme jablečný mošt, olej, vanilku a sirup. Do vystlaného pekáčku vsypeme suchou směs a poté ji zalijeme tekutou směsí. Vložíme do trouby a pečeme 30-40minut.
Podávejte teplé s kopečkem zakysané smetany, jogurtu nebo tvarohem a javorovým nebo jiným sirupem.

Přeji dobrou chuť!!

Žádné komentáře:

Okomentovat