Jablečný krambl
Pro 4 porce budete potřebovat:
- 4 velká jablka
- 150g ovesných vloček
- 1 lžička perníkového koření (nebo skořice)
- 1 hrst ořechů
- 1 hrst sušeného ovoce (rozinek)
- 5 lžic agávového sirupu nebo medu
- 4 lžíce kokosového oleje
- Jogurt nebo zakysaná smetana na podávání
Troubu si předehřejeme na 170st. Formu (středně velkou, obdélníkovou) si vymažeme máslem.
Jablka nakrájíme na čtvrtiny a zbavíme je jadřinců. Dáme je na dno formy. Ovesné vločky smícháme s perníkovým kořením, přidáme sušené ovoce, ořechy, sirup a olej. Rukama vytvoříme ze směsi drobenku. Touto drobenkou posypeme jablka a dáme péct do trouby na 25minut.
Po vytažení rozdělíme na talíře. Podáváme s velkým kopečkem zakysané smetany nebo poctivého jogurtu.
Žitný krambl
Na 4-6 porcí budete potřebovat:
- 300g žitných vloček (pokud chcete, aby byl krambl více tuhý, tak je ještě pomelte. Jinak bude spíše drobenkové kozistence)
- 1 lžíce skořice
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 200g ořechů či semínek (vlašské, mandle, lískové, dýňová, slunečnicová semínka...)
- 100g sušeného ovoce (rozinky, meruňky, datle...)
- 2 nakrájená jablka
- můžete ještě přidat: jiné pokrájené ovoce, kakaové boby, čokoládu, kokos....
- 300ml jablečného moštu
- 2 lžíce kokosového oleje
- pár kapek vanilkového extraktu
- 3-4 lžíce datlového sirupu
Troubu předehřejeme na 200st. Středně velký obdélníkový pekáček vysteleme pečícím papírem. V jedné míse smícháme suchou směs (vločky, kypřící prášek, skořici, ořechy, sušené ovoce, pokrájená jablka). V druhé míse smícháme jablečný mošt, olej, vanilku a sirup. Do vystlaného pekáčku vsypeme suchou směs a poté ji zalijeme tekutou směsí. Vložíme do trouby a pečeme 30-40minut.
Podávejte teplé s kopečkem zakysané smetany, jogurtu nebo tvarohem a javorovým nebo jiným sirupem.
Přeji dobrou chuť!!
Žádné komentáře:
Okomentovat