Pečivo
Množství pečiva (nebo celkově komplexních sacharidů) na 1
denní dávku by mělo být do 100g. Pokud tedy máte doma kuchyňskou váhu, odvažte
si pečivo, které si pravidelně dáváte, abyste měli přehled. Stačí to u
konkrétního pečiva udělat vždy jen jednou – potom už budete vědět.
Nejlepší volbou pečiva na snídani je to s větším obsahem
cereální mouky. Pozor ale na lákavé pohnutky supermarketů a prodejců pečiva,
kteří sází pouze na vizuální dojem - tedy na barvu nebo na větším množstvím
posypu pečiva semínky či označením rohlíků jako vícezrnné.
Zde jsem pro Vás vytvořila takový podrobný přehled, abyste
se vyznali v obchodě s pečivem a koupili si to, co opravdu chcete.
Čerstvé pečivo
Čerstvé pečivo je pečivo, které je prodáváno nejpozději do
24 hodin po upečení a nebyla jeho výroba přerušena zmrazením nebo jinou
technologickou úpravou, která vede k prodloužení trvanlivosti.
Rozmražené pečivo
Pečivo, které bylo rozmraženo a poté prodáváno. Produkt byl
zamražen již v hotovém, tj. upečeném, stavu.
Pečivo ze zmrazeného polotovaru
Polotovar byl vyndán z mrazáku a následně dopečený.
Nutriční hodnoty jsou u tohoto pečiva stejné jako u čerstvého. Rozdíl
je pouze v obs
ahu vázané a volné vody, která je v pečivu
v podobě malých krystalků, aby nedocházelo k porušení struktury
pečiva během jeho dopékání. Dalším rozdílem oproti čerstvému pečivu je, že
mnohem rychleji ztvrdne.
Bílé pečivo
Bílé pečivo je vyrobené z bílé mouky, což je ze zrn,
z kterých byla odstraněna vnější vrstva obsahující zejména vlákninu a
klíček, zárodek další rostliny. Zůstane tedy pouze moučná část, jejímž mletím
vzniká tzv. bílá mouka. Je tedy nutričně méně hodnotné, než pečivo celozrnné.
Neobsahuje zrna, slupky, klíčky a tedy i prospěšný olej z nich a tudíž má
vysoký glykemický index - to znamená, že se nám po jeho snezení rychle
zvýší hladina krevního cukru. Když se hladina rychle zvyšuje, tak i rychle
klesá, což se projeví hladem. Pokud se hladina krevního cukru zvedá pomaleji
(což je v případě celozrnného pečiva), tak také pomaleji klesá a my nemáme tak
rychle hlad a chutě na sladké.
Vícezrnné pečivo
Vícezrnné pečivo by mělo podle normy obsahovat výrobky z
mouky a z jiných obilovin než je pšenice a žito a to v množství větším
než je 5 %. Ve finále ale nemusí obsahovat více než 6% a už splnilo svou
normu. Často také můžeme v obchodě vidět prodávat běžné bílé pečivo
vyrobené z pšeničné mouky pouze obarvené potravinářským barvivem a zdobené
různými semínky, vydávající se za vícezrnné pečivo.
Celozrnné pečivo
Je vyrobené z celozrnné mouky, která je připravená
z celého zrna nezbaveného obalové vrstvy a klíčků. Tyto části zrna
obsahují největší množství cenných živin. Celozrnné mouky by v pečivu mělo
být obsaženo alespoň 80 %.
Cereální pečivo
Mezi cereální pečivo patří pečivo vyrobené z obilovin,
tudíž veškeré pečivo.
Proto když si kupujete tmavé pečivo s pocitem, že
chcete udělat něco pro své zdraví, pozorně zjistěte, co kupujete. Mnohdy
kupujete tmavé pečivo s tím, že je to celozrnné a ono tomu tak není.
Výhodou právě celozrnného pečiva je větší množství vitamínů, minerálů, enzymů a
nenasycených mastných kyselin. Jak už jsem zmínila výše, celozrnné pečivo má
také nižší glykemický index, což znamená, že nezpůsobuje výkyvy hladiny cukry a
také opětovný rychlý nástup hladu.
Domácí pečení
Není nad domácí pečení...Ano, sice si Vás žádá více času,
ale výsledek potom stojí za to!!! A když pominete kynutí, ke kterému Vás to
těsto nepotřebujete, tak to zase taková hrůza není....A vůbec, nezapomeňme
vyzdvihnout vynálezte domácích pekáren!!!
Uznávám, že někdy mám taky potřebu zakousnout se do klasické
"Šumavy", ale když to prostřídáte se svými vlastními výrobky, tak se
Vaše tělo i chuťové pohárky budou těšit větší radosti!
Snad Vám budou mé recepty inspirací!
Žádné komentáře:
Okomentovat