úterý 14. července 2015

Pohanka na kari


Pohanka na kari


3-4 porce

Pohankovou kroupu mám v tomto podzimním čase velmi ráda! Zahřeje, nasytí a dodá potřebné minerály a hlavně rutin a vitamín C! Krom toho je obdařena další unikátností, díky které je u mě na talíři teď docela často - je totiž časově VELMI nenáročná. Máte ji za 10-15 minut hotovou a to je paráda,ne?! Smíchat ji můžete s čímkoliv, ale nejlépe chutná opět s podzimními či zimními potravinami (kořenová zelenina, vlašské ořechy, olej, česnek, řepa, cibule, pórek, zázvor, chilli, petržel, sýr, bryndza, dýně...)

Budete potřebovat:
Prkénko, nůž, škrabku, misku na odpad, hrnec nebo hlubší pánev, vařechu, naběračku, talíř, příbor, ubrousek

Ingredience:

  • 1 hrnek pohanky (kroupy)
  • 3 hrnky vody
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • 1 cibule nebo pórek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička kari
  • 200g sýra (výrazného)
  • hrst vlašských ořechů
  • sezamový nebo řepkový olej
  • sůl, pepř, petrželka

Cibuli si nakrájejte na drobno, mrkev oškrabejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Stroužek česneku si oloupejte. Na zapnutý sporák si dejte pánev, na ni vlijte 2 lžíce oleje a přidejte česnek. Po chvíli přidejte také cibulku a mrkev. Chvíli osmažte a až začne cibule sklovatět, tak přimíchejte pohanku. CCa 5 minut míchejte. Poté okořeňte, osolte, opepřete a vše zalijte 3 hrnky vody, přikryjte pokličkou a vařte zhruba 15 minut. Potom sporák vypněte, obložte povrch Vašeho pokrmu nakrájeným sýrem, zakápněte olejem, ještě trochu osolte, opepřete a přikryjte pokličkou. Po cca 5 minutách můžete podávat!


Já mám k tomuto pokrmu ráda buď nakládanou řepu nebo uvařenou cizrnu v rajčatové omáčce nebo když není čas, přijde vhod i konzervovaná forma rajčatové nebo kari luštěninové směsi (cizrna nebo fazole....)). Nejčastěji volím značku Bonduelle.

Přeji dobrou chuť!!

Žádné komentáře:

Okomentovat