Zdravý snídaňový koláč
Na kulatou formu budete potřebovat:
- 2 hrnky (260g) jakýchkoliv vloček
- 4 hrnky (500ml) vody
- 1 hrnek sušeného ovoce
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžíce živého jogurtu
- 2 lžíce medu
- vanilková esence
- 1 mrkev
- 1 jablko
- 1 hrst semínek nebo oříšků (nemusí být)
Navíc: olej na vymazání formy, kokos na vysypání formy a trochu kokosu a rozinek na závěrečný posyp
Na kakaový krém z tofu:
- 1 balení tofu Natural
- 1 banán
- 1 lžíce oříškového másla (nemusí být)
- 2 velké lžíce medu
- 2 velké lžíce kakaa
V míse jsem smíchala vločky, chia semínka, sušené ovoce, semínka, vanilku, jogurt s vodou a nechala přes noc na lince uležet.
(kdo nechce čekat celou noc, tak bude stačit 1-2 hodiny. Přes noc však dojde k lepšímu uvolnění enzymů z vloček a tím budou potom lépe vstřebatelné a trávené).
Jablko a mrkev jsem očistila a oškrabala. Z jablka jsem vykrojila jadřinec a spolu s dvěmi lžícemi medu a vločkovou směsí jsem je rozmixovala v elektrickém sekáčku. Pokud jej nemáte, vůbec nic se neděje. Můžete jablko a mrkev na jemno nastrouhat a přidat k vločkové směsi. Výsledný koláč akorát nebude tak jednolitý.
Troubu jsem zapla na 200st.
Koláčovou formu jsem si vymazala kokosovým olejem a vysypala kokosem.
Směs naložených vloček a strouhaného ovoce jsem do ní vylila a prstama ještě trošku uplácala od středu ke krajům, aby bylo uprostřed místo na krém. Takto připravený ovesný "korpus" jsem vložila do předehřáté trouby a dala péct na 35minut.
V již použitém elektrickém sekáčku jsem tentokrát rozmixovala tofu s medem, kakaem, vanilkou a banánem.
Až byl korpus upečený, tak jsem jej nechala zchladnout a pak jej potřela celou kakaovou směsí. Navrch jsem jej ještě posypala kokosem a rozinkami.
Takto připravený koláč můžete ihned podávat! (ale ještě lépe chutná po alespoň hodinovém odležení v ledničce).
Pokud jste sladkomilci, můžete si jej na závěr ještě pokapat javorovým sirupem
O obří dávce energie, kterou z něj nabydete asi mluvit nemusím!!
Přeji dobrou chuť!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat