pondělí 20. července 2015

DÝNĚ

královna všech chutí 



Podzim už je tady a o dýni zakopnete snad na každém rohu. V tuto dobu naše tělo nejvíce využije živiny z této tykvicovité plodiny. Navíc je teď opravdu levná, takže v kuchyni (alespoň u nás) bude mít obsazené první místo. Dýně je skvělá v tom, že se s ní dá dělat téměř cokoliv!
Nejčastěji se u nás vyskytuje dýně Hokkaido. Ta je skvělá i v tom, že se nemusí loupat. Takže ji pouze omyjte, očistěte kartáčkem na zeleninu, rozpulte, vydlabejte semínka – např. naběračkou na zmrzlinu (semínka si můžete schovat a usušit na příští rok, kdy je můžete zasadit do hlíny a sklidit tak vlastní plody) a pak už jen nakrájejte – na kostičky, na měsíce, na plátky…jak je libo!
Pokud dýni celou nespotřebujete, uchovejte ji v ledničce – vydrží déle když z ní odstraníte semena. Semena z vyzrálých dýní buď vyhoďte, nebo očistěte od vláken a usušte.
Dýni lze dusit s cibulí, smažit v těstíčku, zapékat či do měkka uvařenou mixovat do sladkých pohárů. Dýni vždy solte jen malinko, což zdůrazní její sladkou chuť.
Pro skvělou chuť je důležité, aby byla po uvaření úplně měkká. Někdy to trvá i 30 – 40min.

Hodí se k ní:
  • Tymián, rozmarýn, šalvěj, chilli, med, zázvor, česnek, citron, ocet
  • Výrazné sýry (kozí, ovčí, niva, hermelín….), zakysaná smetana, jogurt
  • Brambory, kroupy, kuskus, jáhly
  • Ořechy (vlašské!!!, ale i kešu a semínka)

V kuchyni ji pak můžete zužitkovat takto:
Jen tak opéct v troubě na pečícím papíru - 20 minut, osolit, opepřit, posypat tymiánem
Nakrájet na kostičky a v hrnci 20min., podusit (s malým množstvím vody) a pak :
  • Přidat 1,5l zeleninového nebo kuřecího vývaru a smetanu, rozmixovat = vznikne polévka
  • Přidat 1 lžíci sojové omáčky, pár kapek citronové šťávy (nebo umeocta), 4 lžíce smetany, popř i sýr  = vznikne omáčka na těstoviny
  • Přidat uvařené oloupané brambory, česnek, máslo, sůl, pepř = vznikne bramborová kaše
  • Přidat tvaroh, rozinky, skořici a sirup = vznikne dýňový dezert
Uvařená dýně jídla dokonale zahustí (např. s brambory vytvoříte krásnou oranžovou kaši) a dá jim krémovější nasládlou chuť.



Variací je spousta a já je budu za Vás ráda zkoušet!


Žádné komentáře:

Okomentovat