čtvrtek 24. září 2015

Jáhlový nákyp

na snídani i na oběd




Inspirovala jsem se receptem od Markéty Pavleje a za krátkou chvíli jsem jej vyzkoušela ve spoustě variacích. A nelze úplně říct, která mi chutnala nejvíce. Všechny jsou skvělé, všechny jsou originální!

Ingredience:


  • 200g jáhel (nebo kuskusu, kulatozrnné rýže, quinoi, těstovin-můžete zkusit i ovesné vločky!....)
  • 250ml mléka (rýžové, ovesné, klasické...)
  • 250ml smetany (sójové nebo klasické)
  • 2 lžíce cukru (třtinového)
  • 4 lžíce medu (nebo javorového či agávového sirupu)
  • 500g ovoce (švestky, broskve, strouhané jablka, mrkve......)
  • 2 vejce
  • špetka vanilky, špetka soli
  • skořice, hřebíček
  • cukr moučka nebo datlový sirup na závěr


Jáhly propláchneme vřící vodou a 15minut povaříme v mléce. (jiné obilniny uvaříme v mléce dle jejich návodu přípravy). Přidáme k nim 2 lžíce cukru, vanilku, sůl, 4 hřebíčky a 1/2 lžičky skořice.
Ovoce očistíme a nakrájíme na čtvrtinky.
Žloutky smícháme se smetanou a 4 lžícemi medu nebo jiného sladidla. Poté k nim přimícháme uvařené jáhly a vše spolu metličkou promícháme.
Z bílků vyšleháme sníh a zlehka jej přidáme k jáhlové směsi.
Kulatou formu si vymažeme máslem a vysypeme kokosem nebo vločkami.
Na dno formy poskládáme 1/2 ovoce, přelijeme 1/2 jáhlové směsi, na to naskládáme druhou 1/2 ovoce a zalijeme zbytkem jáhlové směsi.
Povrch můžeme ještě "posypat" nakrájeným máslem nebo kokosem.
Pečeme 30-40minut při 170st.
Ideálně necháme zchladnout v troubě a až poté jíme.

Podáváme hojně posypané cukrem nebo přelité datlovým sirupem k snídani nebo jako sladký oběd.

Přeji DOBROU CHUŤ!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat