na snídani i na oběd
Inspirovala jsem se receptem od Markéty Pavleje a za krátkou chvíli jsem jej vyzkoušela ve spoustě variacích. A nelze úplně říct, která mi chutnala nejvíce. Všechny jsou skvělé, všechny jsou originální!
Ingredience:
- 200g jáhel (nebo kuskusu, kulatozrnné rýže, quinoi, těstovin-můžete zkusit i ovesné vločky!....)
- 250ml mléka (rýžové, ovesné, klasické...)
- 250ml smetany (sójové nebo klasické)
- 2 lžíce cukru (třtinového)
- 4 lžíce medu (nebo javorového či agávového sirupu)
- 500g ovoce (švestky, broskve, strouhané jablka, mrkve......)
- 2 vejce
- špetka vanilky, špetka soli
- skořice, hřebíček
- cukr moučka nebo datlový sirup na závěr
Jáhly propláchneme vřící vodou a 15minut povaříme v mléce. (jiné obilniny uvaříme v mléce dle jejich návodu přípravy). Přidáme k nim 2 lžíce cukru, vanilku, sůl, 4 hřebíčky a 1/2 lžičky skořice.
Ovoce očistíme a nakrájíme na čtvrtinky.
Žloutky smícháme se smetanou a 4 lžícemi medu nebo jiného sladidla. Poté k nim přimícháme uvařené jáhly a vše spolu metličkou promícháme.
Z bílků vyšleháme sníh a zlehka jej přidáme k jáhlové směsi.
Kulatou formu si vymažeme máslem a vysypeme kokosem nebo vločkami.
Na dno formy poskládáme 1/2 ovoce, přelijeme 1/2 jáhlové směsi, na to naskládáme druhou 1/2 ovoce a zalijeme zbytkem jáhlové směsi.
Povrch můžeme ještě "posypat" nakrájeným máslem nebo kokosem.
Pečeme 30-40minut při 170st.
Ideálně necháme zchladnout v troubě a až poté jíme.
Podáváme hojně posypané cukrem nebo přelité datlovým sirupem k snídani nebo jako sladký oběd.
Přeji DOBROU CHUŤ!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat