neděle 22. listopadu 2015

Jáhelník

zdravá klasika




Tento recept mám podle Hanky Zemanové a jiný už ani zkoušet nebudu, protože je podle mého názoru skvělý a nic mu nechybí!!
(dokonce ani to vejce, se kterým jsem váhala, zda ho přidat nebo ne, ačkoliv v receptu nebylo...).
Dáváme si jej na snídani nebo i na oběd a s pořádnou porcí tvarohového krému! To pak nemá chybu!

Na 1 formu budete potřebovat: 
  • 150g jáhel
  • 8-10lžic medu
  • 250g sušeného ovoce (nejlépe švestek, ale můžou být i datle, rozinky, meruňky...)
  • 500g nastrouhaných jablek
  • 1 lžíce skořice
  • 1 vanilkový puding
  • špetka vanilky
  • 500ml mléka (může být i sojové nebo ovesné...)
  • 250ml moštu nebo džusu
Můžete přidat také: vlašské ořechy, semínka, hrušky místo jablek, jinou příchuť pudingu, lžíci rumu, kakao, kokos, čokoládu......


Jáhly spařte vřící vodou a 15minut (nebo tak dlouho, než vám vznikne kaše) je povařte s mlékem, džusem, sušeným ovocem a vanilkou.
Nechte chvíli zchladnout a mezitím si nastrouhejte jablka, smíchejte je se skořicí a vanilkovým pudingem. 
Vymažte formu tukem (kokosovým) a zapněte troubu na 180st.
Do zchladlé jáhlové kaše přidejte med a promíchejte. Poté polovinu této směsi dejte do vymazané formy.
Na ni navrstvěte nastrouhaná jablka s pudingem.
Druhou polovinu kaše vlijte na jablka, vidličkou uhlaďte, můžete ještě pokapat smetanou a posypejte skořicí (a ořechy, chcete-li).
Dejte péct do trouby na 35-40minut dozlatova!



Podávejte s tvarohovým krémem, který si připravíte smícháním těchto ingrediencí:
  • 1 vanička tvarohu (250g)
  • 100ml smetany (já používám rostlinnou Provamel)
  • 2lžíce medu
  • špetka vanilky
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!!!


Žádné komentáře:

Okomentovat