Hravé a zdravé
Ze všeho cukroví, co jsme s Eliškou zatím napekly nás tohle bavilo nejvíc!
Mě z toho důvodu, že jeho příprava byla docela snadná a rychlá, bylo ze surovin, které jsem měla doma a cela dávka vystačila na dva plechy (to je pro nás tak akorát)! Výsledek byl pro mé chuťové buňky ideální. Ovšem někteří si přáli sušenky ještě dosladit, takže je budeme ještě zdobit čokoládou (ale jen polovinu:)).Věřím, že na rozdíl ode mě se tato závěrečná činnost bude líbit právě Elišce! Ale ji to kupodivu bavilo po celou dobu. A to hlavně díky našemu novému udělátku - razítku (je k dostání v KIKu nebo v NanuNana).
Mě z toho důvodu, že jeho příprava byla docela snadná a rychlá, bylo ze surovin, které jsem měla doma a cela dávka vystačila na dva plechy (to je pro nás tak akorát)! Výsledek byl pro mé chuťové buňky ideální. Ovšem někteří si přáli sušenky ještě dosladit, takže je budeme ještě zdobit čokoládou (ale jen polovinu:)).Věřím, že na rozdíl ode mě se tato závěrečná činnost bude líbit právě Elišce! Ale ji to kupodivu bavilo po celou dobu. A to hlavně díky našemu novému udělátku - razítku (je k dostání v KIKu nebo v NanuNana).
A ještě bych zapomněla!Recept mám podle Hanky Zemanové, ale postup jsem trochu poupravila!
Na dva plechy plné sušenek budete potřebovat:
- 240g hladké mouky
- 60gšpaldové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku (bez fosfátů)
- 1 lžička skořice
- 180g másla
- 100g medu nebo datového či jiného sirupu
- 100g opražených ořechů (já použila vlašské, mohou být i lískové)
- 150g datlí
- 1 lžíce citronové šťávy
- Špetka soli
- Vanilka
Datle, citrónovou šťávu, vanilku, med a máslo prohřejeme v rendlíku (do rozpuštění másla) a necháme 10minut stát.
Mouky smícháme s kypřícím práškem, skořicí a špetkou soli.
Ořechy na sucho opražíme a spolu s rozpuštěnou datlovou směsí rozmixujeme, přimícháme k moukám a vypracujeme jednolité těsto.
Teď rozesmutním ty z vás, kteří čtou postupy až během pečení, protože nyní dáte těsto do lednice odležet na několik hodin (nebo přes noc :))!!
Poté nechte těsto chvíli povolit a až bude měkké, tak z něj vždycky odeberte menší množství, z kterého uválíte kuličku a buď ji stlačíte pomocí razítka a vytvoříte tak tvar budoucí sušenky nebo si můžete pomoci dnem sklenice a doprostřed pak vytlačíte jakýmkoliv vánočním vykrajovátkem nějaký motiv. Výsledná sušenka by měla být alespoň 1cm hrubá.
Takto vytvořená kolečka nebo jiné tvary pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem.
Pečte 10-12minut v předehřáté troubě na 180st. (v horkovzdušné na 160st.)
Mě osobně chutnají sušenky bez jakéhokoliv dalšího zdobení, ale sladkomilci mohou ještě zchladlé sušenky pomocí malé lžičky "pocákat" čokoládou, kterou rozpustíte spolu s lžící kokosového oleje ve vodní lázni.
Přeji vám krásné a veselé pečení!!!