středa 2. prosince 2015

Čokoládové tyčinky

jednoduchost sama!





O zdravé cukroví je velký zájem a tak jsem se do něj letos pustila s o to větším nadšením:)! Samozřejmě tímto děkuji mé kamarádce Renátce za neustálé dohlížení na vkládání příspěvků! Bez ní byste toho dostali mnohem méně :)!!
Recept na toto cukroví je od výživové specialistky Margit Slimákové a je úžasný v jeho jednoduchosti! Výsledek může být zdravý i méně zdravý - záleží, kolika % použijete čokoládu. Já zvolila 51% Lindt na vaření (nebo na fondy..), a výsledek je tak dobrý, že si na něm pochutnáme všichni! Dokážu si toto cukroví ale představit i s vysokoprocentní čokoládou jako takovou opravdu bezhříšnou delikatesu k poobědové kávičce. Nebo se naopak můžete díky tomuto receptu zbavit všech nashromážděných čokolád, figurek z Velikonoc apod. Jak je komu libo:)!!





Na menší obdélníkovou formu budete potřebovat:

  • 300g čokolády
  • 80ml smetany (já použila mandlovou)
  • 200g jemných ovesných vloček
  • 40g rozinek (nebo jiného sušeného ovoce)
  • 70g vlašských ořechů (nebo lískových, kešu, mandlí....)
  • Můžete přidat: vanilku, rum nebo rumovou tresť. pomerančovou kůru, kandované ovoce...







Čokoládu nalámeme a spolu se smetanou rozpustíme ve vodní lázni (pokud chcete, můžete přidat také 1 lžíci rumu nebo pár kapek rumové tresti).
Ořechy a ovesné vločky opražíme na sucho ve velké pánvi. Po opražení, stáhneme plyn a přidáme k nim sušené ovoce.
Rozpuštěnou čokoládu vlijeme k vločkové směsi.
Menší obdélníkový plech si vysteleme pečícím papírem a všechnu směs do něj pomocí stěrky vlijeme a uhladíme.
Přikryjeme a dáme do chladu alespoň na 8hodin (ideálně přes noc) zchladnout.
Poté nakrájíme na hranolky.





Přeji krásné předvánoční dny!!!