pro zdravomilce!
Toto cukroví jsem chtěla vyzkoušet hlavně kvůli jeho překvapivě zdravému složení...A výsledek mě mile překvapil! Jsou chutné, křupavé a sladké! Já je nechala v troubě o trochu déle, takže je máme křupavé docela dost. Ale když dodržíte doporučovaných 15minut, tak se nebudete muset bát o svůj chrup:)!!!
![]() |
šuláme o sto šest |
![]() |
hlavně se trefit :))) |
![]() |
degustace je důležitá!!! |
Na 2 plechy mrkvových oček budete potřebovat:
- 1 mrkev
- 200g špaldové mouky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky skořice nebo perníkového koření
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 100g třtinového cukru
- 100g pohankové mouky
- 100ml kokosového oleje (řepkového oleje nebo rozpuštěného másla)
- špetka soli
- marmeláda na ozdobení (já zvolila jahodovou z Igi krámku a byla to skvělá volba!)
![]() |
a - vedle! |
![]() |
hurá! konec! |
Mrkev najemno nastrouhejte a smíchejte ji s cukrem. Přidejte rozpuštěný tuk, vejce, a med.
Do druhé mísy prosejte mouky, přidejte zázvor, skořici nebo perníkové koření a špetku soli.
Mrkvovou směs přilijte do té sypké směsi a důkladně promíchejte.
Dějte na cca 1hodinu do chladna uležet.
Poté vytvarujte z těsta kuličky, které pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Kuličky mírně stlačte a opačným koncem vařečky do nich vytlačujte důlky (konec vařečky si trochu pomoučete).
Do vytlačených důlků vpravte pomocí malé lžičky marmeládu.
Až budete mít všechna očka hotová, dejte je péct do předehřáté trouby na 180st.
Pečte je 15minut a poté je nechejte důkladně zchladnout.
Skladujte v chladu.
![]() |
......no, soutež na vzhled asi nevyhrajeme, ale aspoň si pochutnáme! |
Přejeme dobré chutnání!!!