To se tak ráno vzbudíte a NUTNĚ potřebujete velký hrnek cappuccina a skvělý croissant k tomu!
Jelikož mám rozmazlené chuťové pohárky, tak mě neuspokojí rozpékané pečivo z hypermarketu a do Rožnova k Darině (na nejlepší kváskové pečivo) se mi jet nechce, zato se mi chce PÉCT!
A tak jsem přečetla všechny recepty od Maršálka, Apetitu, Neplechy na Plechu, Kitchenette....a udělala svůj vlastní výcuc - který mi chutná a časově vyhovuje nejvíce.
Ráda se o něj podělím s vámi.
Na 10 croissantů budete potřebovat:
- 400g hladké mouky (povedou se i z 300g hladké a 100g špaldové, celozrnné)
- 1 vejce
- 225ml plnotučného mléka
- 60g másla (+ 60g na potírání během kynutí)
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 2 lžíce cukru (pokud chcete mít croissanty sladké, dejte 4 lžíce)
- 1 vejce na potření na závěr
Nejprve si připravte kvásek smícháním (metličkou) teplého mléka, sušeného droždí, 100g mouky a 1 lžíce cukru.
Nechejte 15 minut stát na lince.
Poté smíchejte v robotu vejce, máslo, sůl, zbylý cukr a zbytek (300g) mouky. Přidejte kvásek a míchejte 10 minut.
Po uhnětení hladkého těsta jej uložte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechejte stát 30minut.
Když je těsto lehce nakynuté, rozválejte jej do obdélníku a potřete rozpuštěnými 30g másla.
Přeložíme kratší kraje dovnitř a vytvoříme tak další obdélník, který zabalíme do potravinové fólie a vložíme na 30minut do lednice.
Po 30minutách vytáhneme těsto z lednice - opět vyválíme obdélník, potřeme dalšími 30g másla a opět zabalíme v další obdélník, který zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do lednice.
Poté jej vytáhneme, na pomoučené ploše vyválíme obdélník, rozřežeme (uprostřed) na 2 pláty a ty, nakrájíme cik cak na trojúhelníky.
Trojúhelníky vyskládáme na plech s pečícím papírem, postříkáme vodou (těsto nesmí nikdy schnout) a necháme přikryté fólií 30minut kynout.
Troubu zapneme na 200st.
Po vykynutí si vždy položíme na pomoučenou plochu 1 trojúhelník, na širší straně jej uprostřed nařízneme a poté prstíkama rolujeme okraje až k cípu.
Takto uděláme všech 10 croissantů.
Potřeme je rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby a pečeme 15-20minut do zlatavo-hnědé barvy.
Podáváme s tím vysněným cappuccinem (nebo carem, černou kávou...jak je libo), jogurtem, oříškovým máslem.....jak vás napadne!
PŘEJI DOBROU SNÍDAŇOVOU CHUŤ!!
Míša
Žádné komentáře:
Okomentovat