sobota 22. dubna 2023

Nejlepší croissanty



To se tak ráno vzbudíte a NUTNĚ potřebujete velký hrnek cappuccina a skvělý croissant k tomu!

Jelikož mám rozmazlené chuťové pohárky, tak mě neuspokojí rozpékané pečivo z hypermarketu a do Rožnova k Darině (na nejlepší kváskové pečivo) se mi jet nechce, zato se mi chce PÉCT!

A tak jsem přečetla všechny recepty od Maršálka, Apetitu, Neplechy na Plechu, Kitchenette....a udělala svůj vlastní výcuc - který mi chutná a časově vyhovuje nejvíce.

Ráda se o něj podělím s vámi.

Na 10 croissantů budete potřebovat:

  • 400g hladké mouky (povedou se i z 300g hladké a 100g špaldové, celozrnné)
  • 1 vejce
  • 225ml plnotučného mléka
  • 60g másla (+ 60g na potírání během kynutí)
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru (pokud chcete mít croissanty sladké, dejte 4 lžíce)
  • 1 vejce na potření na závěr

Nejprve si připravte kvásek smícháním (metličkou) teplého mléka, sušeného droždí, 100g mouky a 1 lžíce cukru.

Nechejte 15 minut stát na lince.

Poté smíchejte v robotu vejce, máslo, sůl, zbylý cukr a zbytek (300g) mouky. Přidejte kvásek a míchejte 10 minut.

Po uhnětení hladkého těsta jej uložte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechejte stát 30minut.

Když je těsto lehce nakynuté, rozválejte jej do obdélníku a potřete rozpuštěnými 30g másla.

Přeložíme kratší kraje dovnitř a vytvoříme tak další obdélník, který zabalíme do potravinové fólie a vložíme na 30minut do lednice.

Po 30minutách vytáhneme těsto z lednice - opět vyválíme obdélník, potřeme dalšími 30g másla a opět zabalíme v další obdélník, který zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do lednice.

Poté jej vytáhneme, na pomoučené ploše vyválíme obdélník, rozřežeme (uprostřed) na 2 pláty a ty, nakrájíme cik cak na trojúhelníky.

Trojúhelníky vyskládáme na plech s pečícím papírem, postříkáme vodou (těsto nesmí nikdy schnout)  a necháme přikryté fólií 30minut kynout.

Troubu zapneme na 200st.

Po vykynutí si vždy položíme na pomoučenou plochu 1 trojúhelník, na širší straně jej uprostřed nařízneme a poté prstíkama rolujeme okraje až k cípu.

Takto uděláme všech 10 croissantů.

Potřeme je rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby a pečeme 15-20minut do zlatavo-hnědé barvy.



Podáváme s tím vysněným cappuccinem (nebo carem, černou kávou...jak je libo), jogurtem, oříškovým máslem.....jak vás napadne!








PŘEJI DOBROU SNÍDAŇOVOU CHUŤ!!


Míša





Žádné komentáře:

Okomentovat