Domácí makovky
Z těsta si můžete vytvořit i jiné tvary: klasické makovkové uzly nebo "Honzovy" plněné buchty. Toto těsto je totiž opravdu bezkonkurenční a ačkoliv to obvykle nedělám, tak jsem se hned nedržela základního "bílého"receptu a 2/3 hladké mouku nahradila moukou špaldovou - a povedlo se! Ráno potom s chutným kafíčkem, kakaem nebo carem (a ano, přiznávám, ještě s trochou másla:)) a chuťové buňky v puse Vám budou děkovat!
Na 8 veeelkých srdíček, uzlů...budete potřebovat:
- 300ml vody
- 100ml rozpuštěného másla
- 100g třtinového cukru
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 kostky droždí
- 250g špaldové mouky
- 150g hladké mouky
- 200g polohrubé mouky
Na dokončení: 1 vejce, 2 lžíce mléka, mák
Máte-li domácí pekárnu, tak v ní zadělejte na těsto ve výše uvedeném pořadí. Poté zapněte program Těsto a nechte dělat všechnu práci za vás. Bude to trvat cca 2hodiny.
Nemáte-li pekárnu, tak smíchejte vodu s máslem, cukrem a droždím. Smíchejte a nechte chvíli (10minut odpočinout). Poté přidejte vejce, sůl a mouky. Pořádně propracujte těsto. Opravdu hnětejte důkladně, až bude prožné. Pracovní plochu si průběžně podsypávejte moukou (hladkou). Po 10minutách hnetení, nechte těsto na teplém místě nakynout (1,5hodiny).
Po nakynutí z těsta odeberte 8 kousků a vyválejte z nich kuličky. Potom každou kuličku rozpůlte nožem a vyválejte z každé půlky dva válečky. Válečky přeneste na plech vystlaný pečícím papírem a spojením obou konců z nich vytvořte srdíčka (na 1 plech se vejdou 4 srdíčka). Přikryjte utěrkou a nechte kynout ještě 30minut.
Předehřejte si troubu na 180st.
V hrnku si rozšlehejte vejce s trochou mléka a každé srdíčko tím potřete a posypejte mákem.
Vložte do předehřáté trouby. Pečte 15minut a poté oba plechy vyměňte, ať se hezky dozlatova upečou i ty makovky na spodním plechu. (pak už stačí jen 5-10min.)
Poctivě je hlídejte, barva vám napoví. (Musí být nazlátlé)
Nechte zchladnout na mřížce (Zkuste to vydržet:)).
A pak si na nich pěkně pochutnejte!!
Jako my :)!!
Žádné komentáře:
Okomentovat