úterý 21. července 2015

Skořicový chlebík

Skořicový chlebík






Sladké chleby! To je moje! Existuje tolik variant, že mám na celý život vystaráno :)! Tento mě dostal pro svou nadýchanost, netradiční postup a hlavně v případě deštivých a pochmurných dní pro svůj zahřívací efekt. Sluníčko se nám docela vyhýbá a tak se tento chlebík hodí snídat po většinu roku :)!!!!!
Spojení skořice a medu je geniální a tak vám krom másla a lahodného moku k této snídani nebude NIC chybět!!!

A teď už konečně k samotnému receptu:

Na těsto budete potřebovat:
  • 200g hladké mouky
  • 100g špaldové celozrnné mouky
  • 40g třtinového cukru (nebo medu)
  • 5g sušeného droždí
  • 60g másla
  • 80ml mléka
  • 50ml vody
  • 2 vejce
  • půl lžičky soli
Na náplň budete potřebovat:
  • 60g roztopeného másla
  • 100g medu
  • 2 lžíce skořice
  • 80g pomletých ořechů (nemusí být)
Připravte si všechny suroviny.
Máslo spolu s mlékem zahřívejte v jednom kastrolku, dokud se máslo nerozpustí.
Zbývající suroviny odvažte do hnětací mísy, přilijte k nim trochu prochladlé mléko s máslem a uhnětejte těsto. Postupně přilévejte také vodu.
Posypejte je lehce hladkou moukou, mísu přikryjte utěrkou a postavte jej na teplejší místo bez průvanu, dokud těsto nenakyne do dvojnásobného objemu (cca 1 hodina). 
Vykynuté těsto vyklopte na vál posypaný hladkou moukou a rozválejte je na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Plát potřete rozpuštěným máslem, potřete medem, skořicí a ořechy. Plát rozřežte na 6 stejně širokých pruhů, ty naskládejte na sebe a rozřízněte je opět na 6 stejně širokých obdélníků.
Formu na biskupský chlebíček dobře vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy. Obdélníky z těsta naskládejte za sebou do formy, kterou přikryjte utěrkou a těsto nechejte opět 45 minut kynout.

Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Podávejte lehce prochladlé s dobrým, teplým čajem nebo kávou!




Přeji dobrou chuť!!

Žádné komentáře:

Okomentovat