Skořicový chlebík
Sladké chleby! To je moje! Existuje tolik variant, že mám na celý život vystaráno :)! Tento mě dostal pro svou nadýchanost, netradiční postup a hlavně v případě deštivých a pochmurných dní pro svůj zahřívací efekt. Sluníčko se nám docela vyhýbá a tak se tento chlebík hodí snídat po většinu roku :)!!!!!
Spojení skořice a medu je geniální a tak vám krom másla a lahodného moku k této snídani nebude NIC chybět!!!
A teď už konečně k samotnému receptu:
Na těsto budete potřebovat:
- 200g hladké mouky
- 100g špaldové celozrnné mouky
- 40g třtinového cukru (nebo medu)
- 5g sušeného droždí
- 60g másla
- 80ml mléka
- 50ml vody
- 2 vejce
- půl lžičky soli
Na náplň budete potřebovat:
- 60g roztopeného másla
- 100g medu
- 2 lžíce skořice
- 80g pomletých ořechů (nemusí být)
Připravte si všechny suroviny.
Máslo spolu s mlékem zahřívejte v jednom kastrolku, dokud se máslo nerozpustí.
Zbývající suroviny odvažte do hnětací mísy, přilijte k nim trochu prochladlé mléko s máslem a uhnětejte těsto. Postupně přilévejte také vodu.
Zbývající suroviny odvažte do hnětací mísy, přilijte k nim trochu prochladlé mléko s máslem a uhnětejte těsto. Postupně přilévejte také vodu.
Posypejte je lehce hladkou moukou, mísu přikryjte utěrkou a postavte jej na teplejší místo bez průvanu, dokud těsto nenakyne do dvojnásobného objemu (cca 1 hodina).
Vykynuté těsto vyklopte na vál posypaný hladkou moukou a rozválejte je na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Plát potřete rozpuštěným máslem, potřete medem, skořicí a ořechy. Plát rozřežte na 6 stejně širokých pruhů, ty naskládejte na sebe a rozřízněte je opět na 6 stejně širokých obdélníků.
Formu na biskupský chlebíček dobře vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy. Obdélníky z těsta naskládejte za sebou do formy, kterou přikryjte utěrkou a těsto nechejte opět 45 minut kynout.
Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Podávejte lehce prochladlé s dobrým, teplým čajem nebo kávou!
Formu na biskupský chlebíček dobře vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy. Obdélníky z těsta naskládejte za sebou do formy, kterou přikryjte utěrkou a těsto nechejte opět 45 minut kynout.
Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Podávejte lehce prochladlé s dobrým, teplým čajem nebo kávou!
Přeji dobrou chuť!!
Žádné komentáře:
Okomentovat