pondělí 27. července 2015

Domácí müsli

Povzbuzující čokoládové müsli



Čokoláda tělo zahřeje a napomůže vyplavit hormony dobré nálady. Navíc dodá energii a skvělou hořkosladkou chuť. Kakaové boby nebo káva dodají další velkou dávku energie. Ořechy doplní müsli o potřebné a nenahraditelné rostlinné oleje. Ovesné vločky dodají bílkoviny. Med Vás ochrání před náporem bacilů a kokosový olej vytvoří z Vašeho müsli křupavý a chutnější zob.
Tak pojďmě na to!

Na 1 velkou dózu müsli budete potřebovat:
  • 250g ovesných vloček
  • 2 velké hrsti ořechů (asi 100g) - vlašské, madle, lískové...
  • 1 hrst kakaových bobů nebo 1 lžička instantní kávy
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 velké lžíce medu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 50g hořké čokolády

Troubu si zapněte na 170st. Plech vyložte pečícím papírem nebo pořádně vymažte. Do mísy si dejte vločky, ořechy, kakao a vše spolu prom
íchejte. V hrníčku (v mikrovlnce nebo ve vodní lázni) si rozpusťte med s kokosovým olejem a potom jej přimíchejte k suché směsi. promíchejte, vsypte na plech a dejte péct na 30minut. Během pečení několikrát plechem protřeste, aby se ořechy nespálily. Až bude müsli hotové a zchladlé, tak přidejte nalámanou čokoládu a kakaové boby nebo kávu. Uchovávejte v uzavřené dóze. 
Podávejte s horkým mlékem, jogurtem, jako posypku na rýžovou, pohankovou nebo přelité vřící vodou a podávané s kopečkem sladkého dýňového pyré a lžící poctivého jogurtu či zakysané smetany.)

Dýňové pyré na sladko si připravíte takto:

  • 1 hrnek dýňového pyré (postup viz výše)
  • 1-2 lžíce agávového sirupu nebo medu nebo jiného sladidla
  •  pár kapek vanilkové esence
  • 1/2 lžičky skořice na posyp

Vše smíchejte v misce dohromady. Uchovávejte v ledničce.

Nejlepší křupavé müsli

  • 100g špaldových vloček
  • 50g sušených brusinek (neproslazovaných)
  • 30g slunečnicových semínek
  • 30g dýňových semínek
  • 1 lžíce nemletého máku
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce kokosového oleje na opražení

Na jahodové podmáslí:
  • 200ml podmáslí
  • 100g jahod (nebo 30g jahodové marmelády)

Všechny ingredience na müsli smíchejte dohromady a nechejte přes noc nebo minimálně 2 hodiny na kuchyňské lince stát.
Před servírováním můžete ještě opéct na kokosovém oleji.
Podmáslí rozmixujte s jahody nebo marmeládou, nalijte do sklenice a posypejte chia semínky.
Müsli s podmáslím můžete smíchat nebo si vychutnat odděleně - je to jen a jen na Vás!




Přeji dobrou chuť!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat