Tento název pochází z nedávných dob, kdy se tato sladká dobrota pekla pouze na Vánoce a obsahovala "štědrou" porci všeho chutného a zdravého, aby všichni měli také následující rok štědrý - bohatý!
No a to bych ani nebyla já, kdybych hned nepomýšlela na jeho rychlou a ještě zdravější obměnu!
A výsledek? Delikátní!!!!!!!!!!!!
Pravý štědrák obsahuje hojné množství máku, ořechů a tvarohu - což ta má varianta také. Jen těsto jsem udělala z ovesných vloček.
Na 4 porce (jeden obdélníkový plech, 8 dílků) budete potřebovat:
- 250g jemných ovesných vloček
- 100ml horké vody
- 250g bílého jogurtu
- 2 velké lžíce medu nebo třtinového cukru
- špetka skořice
- 20-50g rozinek
- 200g mletého máku
- 250ml mléka
- 3 velké lžíce medu
- 2 lžičky rumu
- 100g nasekaných vlašských ořechů
- 250g tvarohu
- 2 lžíce agávového sirupu
- 20-50g rozinek
- pár kapek vanilkové esence
Na posyp: ořechy, müsli, kokos, semínka....
Do malého rendlíku si dáme vařit mák s mlékem, rumem a medem. Troubu zapneme na 200st.. Středně velký (NE úplně ten velký, klasický) obdélníkový plech si vysteleme pečícím papírem. Ovesné vločky nasypeme do mísy a zalijeme horkou vodou, promícháme. Po chvíli k nim přidáme jogurt a med (nebo jiné sladidlo). V druhé míse smícháme tvaroh se sirupem, vanilkovou esencí a rozinkami (chcete-li). Převařený mák s rumem, medem a mlékem vypneme a necháme zchladnout. Na dno vystlaného pekáče dáme pomocí stěrky takovou větší polovinu směsi z ovesných vloček, poté na ni natřeme makovou směs a posypeme nasekanými (nebo pomletými) vlašskými ořechy. Na to přidáme všechen tvaroh a na něj opatrně natřeme zbylou ovesnou směs. Na závěr posypeme domácím musli nebo ořechy nebo kokosem (ale nemusíme).
(Nelekněte se té kašovité konzistence. Během pečení se přebytečná voda odpaří a po vychladnutí se vše spojí v jeden pevný celek.!)
Pečeme 50-60minut. Podávejte pouze s ranním čajem nebo bílou kávou - více nebudete potřebovat:)
Přeji DOOBROU CHUŤ!
Žádné komentáře:
Okomentovat