pondělí 27. července 2015

Ovesné omelety a lívance

Ovesná omeleta na sladko


Tak tuto omeletu jsem právě dosnídala a výraz, že mám v žaludku jak "v pokojíčku" je mi teď hodně blízký! Ač se to nezdá, je příprava velmi VELMI snadná. Mě osobně trvala 15minut - i se snězením:)

Na 1 omeletu budete potřebovat:
  • 1/2 rozmačkaného banánu (nebo 1/2 nastrouhaného jablka, mrkve - v tomto případě přidejte potom více sirupu.....kreativitě se meze nekladou!)
  • 1 vejce
  • 1bílek
  • 5 lžic jemných ovesných vloček
  • 1/2 lžíce CHIA semínek (ale nemusí být, nebo je můžete nahradit jinými)
  • 1 lžička agávového sirupu (nebo medu)
  • kapka vanilky (také nemusí být)

Servírování: 1 lžíce dobrého jogurtu (Choceňský, Holandia, Kunín), druhá 1/2 banánu (nebo jablka, mrkve....), hrst nakrájeného ovoce (broskev, nektarinka, meruňka, jahody, borůvky, maliny.....), chia semínka nebo kokos

Smíchejte rozmačkaný banán s vejcem a bílkem. Chvíli směs ručně našlehejte. Přidejte vločky, chia semínka, sirup, kapku vanilky a ještě chvíli našlehejte. Rozpalte si pánev, přidejte na ni trochu oleje (řepkového, kokosového...nebo žádného, máte-li nepřilnavý povrch a chcete-li mít light verzi). Nalijte na ni celou směs a opékejte z jedné strany - a pak z druhé (pozor z té druhé strany je to už rychlovka!).
Poté přendejte na talíř, pomažte lžící jogurtu nebo zakysané smetany, přidejte zbylou nakrájenou půlku banánu (nebo jablka, mrkve....), hrst ovoce a posypte semínky či kokosem. Sladkomilci si takto připravenou omeletu můžou ještě polít javorovým nebo agávovým sirupem (nebo ječným sladem, který jsem si připravila já, ale nakonec jej nepoužila) - ale není to nutné.


Připíjejte zelený čaj a budete se mít jako v pohádce! Věřte mi!


Proteinová omeleta



Tato omeleta je díky svému vysokému obsahu bílkovin vhodná pro sportovce nebo pro ty, kteří "rýsují". Také se zavděčí věčným hladovcům, kteří mají rychlé spalování a snadno jídlo vytráví. Dále se hodí i pro redukční diety (i jako oběd). V tomto případě dělejte omeletu na nepřilnavé pánvi bez použití tuku. 

Základ byl vytvořen podle výše uvedeného receptu.

Budete potřebovat:

  • 1/2 vaničky tvarohu
  • 200g jahod (nebo jiného ovoce)
  • 1-2 lžíce agávového syrupu nebo moučkového cukru
  •  
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 5 lžic jemných ovesných vloček
  • 1/2 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce agávového sirupu nebo medu
  • kapka vanilkové esence


První 3 ingredience spolu smícháme - respektive rozmixujeme. Polovinu této tvarohové směsi (druhou polovinu si necháme na polití hotové omelety) smísíme s jedním vejcem a jedním bílkem, přidáme ovesné vločky, chia semínka, sirup a vanilkovou esenci. Vše dohromady smícháme, můžeme i trochu našlehat, ať je omeleta kypřejší.
Rozpálíme si pánev, přidáme (řepkový) olej a vlijeme na ni celou naši omeletovou směs. 2 minutky smažíme z jedné strany a 1 a 1/2 z druhé. Poté přendáme na talíř, zalijeme druhou polovinou ovocného tvarohu a můžeme ještě ozdobit nějakým ovocem, které máme po ruce.
Výsledek je ohromný a dodá Vám spoustu energie!!

Připíjejte zelený čaj;)!

Ovesná palačinka pro hladovce


Dnes ráno jsem měla náladu si udělat na snídani něco dobrého, zdravého a hlavně sytého!! Shlédla jsem své uložené recepty, na které se teprve chystám a pak podle stavu ledničky ukuchtila tuto MEGAdobrotu! A jak to u mých sytých snídaní bývá, po shlédnutí mého podařeného díla jsem si myslela, že ji budu mít ještě i na zítra...ovšem.... byl s ní (jako vždy) rychle ámen :)!

Na 1 velkou nebo 2 malé porce budete potřebovat:
  • 50g jemných ovesných vloček
  • 1 lžíce semínek (chia, sezamových, nebo lněných)
  • 1/2 banánu
  • 100g jogurtu
  • 1 vejce
  • špetka prášku do pečiva
  • 1 lžíce agávového sirupu nebo medu nebo moučkového cukru

Na ozdobu: druhou 1/2 banánu, 2-3 lžíce jogurtu, kokos nebo semínka na posypání a datlový sirup nebo med na výsledné doslazení.

Postupně všechny přísady, tedy vločky, špetku prášku do pečiva, semínka, banán, jogurt, vejce a sladidlo rozmixujeme ponorným mixérem nebo elektrickým sekáčkem. Rozehřejeme si pánev, (pokud nemáme teflon, tak přidáme olej - řepkový) a smažíme nejprve z jedné strany cca 2minuty a potom palačinku otočíme a doděláme ještě i z druhé strany. Já jsem použila menší pánev, takže mi vznikla palačinka dosti hrubá. Dodělávala jsem ji tedy ještě na talíři pod alobalem. Ale to trvalo tak 2 minuty. Poté jsem ji potřela jogurtem, přidala zbylou půlku banánu a ještě jsem se podělila s Eliškou o broskev. Posypala kokosem a ještě jsem ji závěrem zakápla datlovým sirupem. A do oběda jsem měla v žaludku vystaráno :)!!!!

Zdravé ovesné lívance


Dnes jsem si ráno připravila tuto pochoutku! A říkám opravdu pochoutku, protože s klidným svědomím jsem si dopřála hromadu lívanců (na fotce je jen první část mé snídaně :)) a měla dobrý pocit, že jsem tím i dodala tělu ty nejlepší živiny pro celé dopoledne! (a to ani nevíte, jaká lahoda mě čeká na oběd :))

Na 1 obří porci (pro troškaře na 2) budete potřebovat:
  • 50g jemných ovesných vloček (nebo instantních)
  • 1 vejce
  • 50g tvarohu
  • 1 lžíce agávového sirupu nebo medu
  • špetka prášku do pečiva
  • voda (75-100ml)
Na podávání: tvaroh, domácí marmeláda, javorový sirup, ječný slad... (nebo zbytek přesnídávky jako v mém případě), nakrájené ovoce (v množství jaké je Vám libo)

V misce mírně vyšleháme tvaroh s vejcem a sirupem, přidáme ovesné vočky a špetku prášku do pečiva a postupně vodu. Směs dkladně promícháme. Necháme 5 minut stát. Poté rozpálíme pánev (nebo lívanečník) nalijeme na něj trochu (řepkového) oleje a lžící vytvoříme lívance (mělo by jich být 6-8 podle toho jak je budete dělat hrubé. Doporučuji ale nedělat moc tlusté, protože pak by se Vám mohlo stát, že se uvnitř nedopečou a po stranách už budou spálené). To že jsou z jedné strany hotové poznáme podle toho, že se na těstíčku začnou dělat takové bublinky (díky kypřícímu prášku), v tomto momentu ihned lívance otočíme.
Až jsou hotové, tak je přendáme na talíř a dozdobíme tvarohem, sirupem, ovocem - jak vás napadne!

Hodí se k tomu pomerančový džus nebo čaj.


Žádné komentáře:

Okomentovat