úterý 14. července 2015

Mrkev

MRKEV
Proč je mrkev pro naše tělo tak zdravá?



  • Mrkev je pravděpodobně nejstarší zeleninou. Známe ji jako chutnou, přirozeně sladkou kořenovou zeleninu, která je křupavá,šťavnatá a v kuchyni nepostradatelná. Připravujeme ji na mnoho způsobů,  od syrových salátů až po nákypy a koláče. 
  • Oranžovočervená mrkev může doplnit nebo i nahradit svačinu.
  • Sladká a šťavnatá mrkev je bohatá na antioxidanty, vitamíny a vlákninu, má málo kalorií, zanedbatelné množství tuku a žádný cholesterol.
  • Mrkev je úžasně výživná a zdravá zelenina, je zásobárnou cenných látek. Velkým množstvím je v ní zastoupen betakaroten, v těle se přeměňuje na vitamin A,  zajišťuje ochranu buněk proti bakteriím a virům. V mrkvi se také najde množství selenu, nejdůležitější stopový prvek v imunitním systému. Stačí sníst jednu mrkev denně a máme dostatek vitamínu A pro celý den a také další vitamíny E a K, éterické oleje a minerály, vlákninu a cukr - lehce stravitelnou glukozu.
  • K přeměně betakarotenu na vitamin A potřebujeme dostatek vitaminu C, zinek a tuky. Proto bychom měli mrkev kombinovat se zeleninou, která je na tyto látky bohatá, (luštěniny, brambory, listová zelenina), nebo k ní přidat rostlinný olej, který obsahuje také dostatek vitaminu E: olej z rostlinných klíčků, olivový olej.
Vařením sice mrkev ztrácí vitamín C, ale získá se víc vitamínu A. Mrkev má tuhé buněčné stěny, ze kterých se tělu těžko přeměňuje betakaroten na vitamin A. Povařením mrkve se přeměna usnadní a když k mrkvi přidáme trochu rostlinného oleje nebo jídlo, které obsahuje tuk, dokáže organismus přeměnit víc betakarotenu,  jak z mrkve syrové.
Mrkev posíluje přirozenou obranyschopnost našeho těla proti rakovině, vařená nekrájená mrkev ještě své účinky proti rakovině zvyšuje asi o 25%. Vařená mrkev v páře je zdravější, zachovají se antioxidanty a vyšší hladina beta-karotenu.
Mrkev je skvělá pro krásu, dodává kůži živiny - chrání kůži při opalování, zlepšuje naše vidění, vlasy a nehty, kvalitu mateřského mléka a také obsahuje formu vápníku, který naše tělo snadno vstřebává.

V následujících receptech nabízím tipy na to, jak s mrkví naložit!

Žádné komentáře:

Okomentovat