NEJLEPŠÍ JÁHELNÍK
Na 1 obdélníkový plech budete potřebovat:
- 150 g jáhel, nevařených
- 750 ml tekutiny (kravského, sójového, mandlového, rýžového mléka, syrovátky Amálky nebo ovocné šťávy)
- 4 lžíce agáve, rýžového, javorového sirupu nebo medu
- 200 g povidel nebo sušených švestek
- 450 g nastrouhaných jablek
- 80 g hrozinek
- 1 prášek pudingu
- 2 lžíce skořice
- špetka soli
Jáhly 1-2 propláchněte vařící vodou a uvařte se špetkou soli s mlékem, syrovátkou nebo ovocnou šťávou. Vařte při středním výkonu, občas zamíchejte, dokud nezačne vzniklá kaše probublávat. Hotovou kaši doslaďte podle chuti jakýmkoliv sladidlem.
Předehřejte troubu na 180°C. Než Vám trochu vystydne kaše, připravte si jablka. Nastrouhejte je a smíchejte se skořicí, pudingem a hrozinkami.
Do vymazané kulaté formy (průměr 24 cm) nebo alternativně podobně velké zapékací nádoby lžící rozprostřete po celém dně menší polovinu kaše. Na vrstvu kaše rozetřete poloviční množství povidel nebo švestek, přidejte vrstvu jablečné směsi a zase povidla. Náplň uzavřete poslední vrstvou jahelné kaše, posypte skořicí a dejte péct na cca 40 minut.
Podávejte s ranním čajem nebo carem s mlékem!
Přeji dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat