úterý 14. července 2015

Mrkvový koláč

Mrkvový koláč








Na 1 kulatou koláčovou formu budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 50ml slunečnicového oleje
  • 100g třtinového cukru
  • vanilková esence
  • 130g ovesné mouky
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 lžička sody na pečení
  • špetka soli
  • 4 střední mrkve
  • 1 hrst vlašských ořechů nebo sluneč.semínek
  • 1 menší hrst rozinek
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • máslo a kokos na vysypání formy

Na krém:
  • 200 g domácí lučiny
  • 250 g tvarohu (tučného)
  • 70g medu 
  • vanilková esence
  • trochu citrónové šťávy a kůry na ozdobu

Postup
Troubu předehřejeme na 170°C.
Nastrouháme mrkev najemno. 
Vyšleháme žloutky s cukrem (z bílků a špetky soli budeme šlehat sníh), přidáme esenci, olej a ještě chvíli mísíme. 
Mouku smícháme s kypřícím práškem a jedlou sodou a přidáme ke směsi. 
Poté vsypeme i všechnu nastrouhanou mrkev, ořechy, rozinky a na závěr zlehka přimícháme vyšlehaný sníh z bílků. 
Těsto dáme do dortové formy, kterou si vymažeme máslem (nebo kokosovým olejem) a vysypeme kokosem.
Vložíme do trouby na cca 40 minut, ale platí pravidlo suché špejle.. (nebo to poznáte tak, že se korpus začně smršťovat od krajů formy).
Na krém vyšleháme lučinu s tvarohem, esencí, citrónovou šťávou a medem.

Vychladlý koláč potřeme tímto krémem a posypeme nastrouhanou limetou nebo citrónem. Můžeme jej ještě dozdobit vlašskými ořechy, marcipánovými mrkvičkami, zkrátka čímkoliv s nádechem Velikonoc!

Můžete servírovat okamžitě, ale odleželý je ještě lepší!

A teď slibovane varianty! Aneb chcete-li mít:
Místo koláče dort - zdvojnásobte uvedená množství
Nadýchanější korpus - použijte místo ovesné, polohrubou mouku
Pohankový koláč - místo ovesné mouky použijte pohankovou a místo 2 mrkví, nastrouhejte 1 jablko
Řepový koláč - místo 4 mrkví použijte 4 menší nastrouhané červené řepy
Jablečný koláč - místo 4 mrkví použijte 3-4 nastrouhaná jablka (ale řádně je pak "vyždímejte" a onu šťávu z nich raději vypijte) a 1 lžičku skořice. 
Medový koláč - místo třtinového cukru použijte 125g medu
Light koláč - místo třtinového cukru použijte 100g chia marmelády.

A k  jakékoliv varianě Vám přeji DOBROU CHUŤ!

A teď slibovane varianty! Aneb chcete-li mít:
Místo koláče dort - zdvojnásobte uvedená množství
Nadýchanější korpus - použijte místo ovesné, polohrubou mouku
Pohankový koláč - místo ovesné mouky použijte pohankovou a místo 2 mrkví, nastrouhejte 1 jablko
Řepový koláč - místo 4 mrkví použijte 4 menší nastrouhané červené řepy
Jablečný koláč - místo 4 mrkví použijte 3-4 nastrouhaná jablka (ale řádně je pak "vyždímejte" a onu šťávu z nich raději vypijte) a 1 lžičku skořice. 
Medový koláč - místo třtinového cukru použijte 125g medu
Light koláč - místo třtinového cukru použijte 100g chia marmelády.

A k  jakékoliv varianě Vám přeji DOBROU CHUŤ!


Žádné komentáře:

Okomentovat