Mrkvový koláč
Na 1 kulatou koláčovou formu budete potřebovat:
- 2 vejce
- 50ml slunečnicového oleje
- 100g třtinového cukru
- vanilková esence
- 130g ovesné mouky
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 lžička sody na pečení
- špetka soli
- 4 střední mrkve
- 1 hrst vlašských ořechů nebo sluneč.semínek
- 1 menší hrst rozinek
- kůra z jednoho bio citrónu
- máslo a kokos na vysypání formy
Na krém:
- 200 g domácí lučiny
- 250 g tvarohu (tučného)
- 70g medu
- vanilková esence
- trochu citrónové šťávy a kůry na ozdobu
Postup
Troubu předehřejeme na 170°C.
Nastrouháme mrkev najemno.
Vyšleháme žloutky s cukrem (z bílků a špetky soli budeme šlehat sníh), přidáme esenci, olej a ještě chvíli mísíme.
Mouku smícháme s kypřícím práškem a jedlou sodou a přidáme ke směsi.
Poté vsypeme i všechnu nastrouhanou mrkev, ořechy, rozinky a na závěr zlehka přimícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Těsto dáme do dortové formy, kterou si vymažeme máslem (nebo kokosovým olejem) a vysypeme kokosem.
Vložíme do trouby na cca 40 minut, ale platí pravidlo suché špejle.. (nebo to poznáte tak, že se korpus začně smršťovat od krajů formy).
Na krém vyšleháme lučinu s tvarohem, esencí, citrónovou šťávou a medem.
Vychladlý koláč potřeme tímto krémem a posypeme nastrouhanou limetou nebo citrónem. Můžeme jej ještě dozdobit vlašskými ořechy, marcipánovými mrkvičkami, zkrátka čímkoliv s nádechem Velikonoc!
Můžete servírovat okamžitě, ale odleželý je ještě lepší!
A teď slibovane varianty! Aneb chcete-li mít:
Místo koláče dort - zdvojnásobte uvedená množství
Nadýchanější korpus - použijte místo ovesné, polohrubou mouku
Pohankový koláč - místo ovesné mouky použijte pohankovou a místo 2 mrkví, nastrouhejte 1 jablko
Řepový koláč - místo 4 mrkví použijte 4 menší nastrouhané červené řepy
Jablečný koláč - místo 4 mrkví použijte 3-4 nastrouhaná jablka (ale řádně je pak "vyždímejte" a onu šťávu z nich raději vypijte) a 1 lžičku skořice.
Medový koláč - místo třtinového cukru použijte 125g medu
Light koláč - místo třtinového cukru použijte 100g chia marmelády.
A k jakékoliv varianě Vám přeji DOBROU CHUŤ!
A teď slibovane varianty! Aneb chcete-li mít:
Místo koláče dort - zdvojnásobte uvedená množství
Nadýchanější korpus - použijte místo ovesné, polohrubou mouku
Pohankový koláč - místo ovesné mouky použijte pohankovou a místo 2 mrkví, nastrouhejte 1 jablko
Řepový koláč - místo 4 mrkví použijte 4 menší nastrouhané červené řepy
Jablečný koláč - místo 4 mrkví použijte 3-4 nastrouhaná jablka (ale řádně je pak "vyždímejte" a onu šťávu z nich raději vypijte) a 1 lžičku skořice.
Medový koláč - místo třtinového cukru použijte 125g medu
Light koláč - místo třtinového cukru použijte 100g chia marmelády.
A k jakékoliv varianě Vám přeji DOBROU CHUŤ!
Žádné komentáře:
Okomentovat