pondělí 27. července 2015

OVESNÉ VLOČKY

Proč je jíst?
  • V tomto vynikajícím zdroji energie se totiž skrývá 66 % sacharidů, 16 % bílkovin, 7 % tuku 12-14 % vlákniny. 
  • Vločky jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové.
  • Dále v nich najdete také omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny
  • Vločky mají mimo jiné vysoký obsah železa, který je takřka stejně vysoký jako u masa. 
  • Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, to znamená, že bude jeho hodnota nízká navzdory hojné konzumaci bílkovin.

A v jaké podobě se dají vločky vlastně sehnat? 
Nejznámější jsou asi lisovaná celá ovesná jádra, která ale ve vodě či mléce velmi pomalu bobtnají a měknou. Při jejich konzumaci si opravdu požvýkáte. V obchodě se ale také dají sehnat tzv. jemné ovesné vločky. Při jejich výrobě se zmiňovaná jádra před lisováním nejprve nařežou, takže je jejich výsledná konzistence jemnější, a lépe se rozpouštějí. Třetí variantou jsou vločky z ovesné mouky, které jsou hojně využívány při dietách a tvoří součást výživy kojenců. Tyto vločky se rychle rozpustí ve vodě a můžete je jednoduše vypít bez zbytečného přežvykování. Někteří si dokonce připravují nápoj z rozmixovaných ovesných vloček a proteinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat