úterý 21. července 2015

Snídaňoví pejsci

Snídaňoví pejsci








Kamarádka mě na facebooku inspirovala kreativní obnovou tradičního pečiva a tak se mi to zalíbilo, že jsem se musela ihned pustit do díla. Jak už mám ve zvyku, tak jsem si vše uzpůsobila a místo "pejsků" s klobáskou v puse jsem vytvořila Sladké brioškové pejsky ze špaldové mouky :D - opravdu nepatrný rozdíl!
Ale oopět si nikdo nestěžoval! A chutnaly lépe, než zmiňované briošky - makovky, na které jsem tu pěla chválu před nedávnem.
Nerada se opakuju přespříliš a tak tu nebudu po několikáté psát výhody špaldové mouky a přejdu rovnou k samotnému receptu;)!

Na cca 16 - 18ks budete potřebovat:

  • 300ml vody
  • 100ml rozpuštěného másla
  • 100g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 400g špaldové mouky
  • 200g polohrubé mouky
Na dokončení: 1 vejce, 2 lžíce mléka, rozinky

Máte-li domácí pekárnu, tak v ní zadělejte na těsto ve výše uvedeném pořadí. Poté zapněte program Těsto a nechte dělat všechnu práci za vás. Bude to trvat cca 2hodiny.

Nemáte-li pekárnu, tak smíchejte vodu s máslem, cukrem a droždím. Smíchejte a nechte chvíli (10minut odpočinout). Poté přidejte vejce, sůl a mouky. Pořádně propracujte těsto. Opravdu hnětejte důkladně, až bude prožné. Pracovní plochu si průběžně podsypávejte moukou (hladkou). Po 10-15minutách hnětení nechte těsto na teplém místě kynout (1,5 - 2 hodiny). 

Po nakynutí z těsta odeberte 16 - 18 kousků a vyválejte z nich kuličky. 
Potom z každé kuličky vytvarujte váleček, který přeneste na plech vystlaný pečícím papírem. 
Do každého válečku udělejte pomoučeným nožem dva spodní šikmé zářezy (viz obrázek).
Vezměte si do ruky rozinky a vpíchněte je do nařízlého válečku tak, aby vytvořily oči a pusinku.

Přikryjte utěrkou a nechte kynout ještě 30  minut. 
Předehřejte si troubu na 180st.
V hrnku si rozšlehejte vejce s trochou mléka a každého "pejska" tím potřete.

Vložte do předehřáté trouby. 
Pečte 15minut a poté oba plechy vyměňte, ať se hezky dozlatova upečou i ty na spodním plechu. (pak už stačí jen 10min.)
Poctivě je hlídejte, barva vám napoví. (Musí být nazlátlé)
Po vytažení z trouby je nechte zchladnout na mřížce a poté si je dopřejte s chutnou kávou nebo jiným mokem a sladkomilci si můžou ještě rozkrojit a pomazat chia marmeládou!
PŘEJI VÁM VŠEM DOBROU CHUŤ!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat