úterý 21. července 2015

Sladký chléb z brambor

Sladký chléb z brambor


Recept na tento chlebík mám z knihy Kuchařka pro těhotné. Je moc zdravý, vláčný a moc dobrý. Já si k němu dala lžíci poctivého choceňského jogurtu,ale je dobrý i jako samotný. Hodí se také jako odpolední svačinka, neboť má nízký glykemický index.

Na 1 chlebík (do formy na biskupský chlebíček) budete potřebovat:

  • 400g brambor uvařených ve slupce (originální recept doporučuje použít sladké brambory - batáty, já použila obyčejné rané a bylo to taky moc dobré)
  • 100g tvarohu
  • 150g hnědého cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 85g hrubé mouky
  • 175g špaldové mouky (nebo celozrnné nebo 100g špaldové a 75g pohankové)
  • 1 a půl lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50-85g nasekaných ořechů nebo směsi sušeného ovoce s ořechy

Troubu předehřejeme na 180st. Pekáček vymažte olejem a vyložte pečícím papírem (bude tam tak papír lépe držet). Ve velké míse smíchejte rozmačkané brambory, tvaroh, cukr, med, řepkový olej, vanilkový extrakt a vejce. V jiné misce smíchejte mouky s jedlou sodou, kypřícím práškem a skořicí. Přidejte tuto směs k bramborovému těstu a rozmíchejte tak, aby se všechny přísady dobře spojily. Nakonec vmíchejte i ořechy nebo studentskou směs.
Těsto vlijte do pekáčku a dejte do trouby. Pečte 45-60minut (mě stačilo těch 45min.). Zda je chléb hotový zjistíte píchnutím špejle do středu bochníku. Když ji vytáhnete čistou, chléb je propečený. Před krájením nechte bochník vychladnout (nejlépe na mřížce).


Žádné komentáře:

Okomentovat