Špaldovo-jogurtový štrůdl
Na 1 štrůdl budete potřebovat:
- 125g špaldové hladké mouky
- 4 polévkové lžíce bílého jogurtu
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
- 1 žíčka třtinového cukru
- špetka soli
Náplň:
- 125g nadrcených vlašských ořechů
- 125g nastrouhaných jablek
- 2-3lžíce agávového sirupu nebo medu
- 1 lžička skořice
- 1 hrst rozinek
- 1 vejce na potření
- 1 hrst oloupaných pokrájených mandlí nebo sezamu na posyp
Z mouky, soli, olivového oleje a bílého jogurtu uhněteme těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a dáme na chvíli dopočívat do ledničky.
Mezitím si rozehřejeme troubu na 180st.
Nadrtíme si ořechy (klepáčkem na maso přes sáček nebo v elektrickém sekáčku), oškrabeme a nastrouháme 2 jablka a připravíme zbytek ingrediencí.
Poté vytáhneme těsto z lednice a na pomoučeném pečícím papíře jej vyválíme do tvaru obdélníku. Posypeme jej ořechy, nastrouhanými jablky, rozinkami, skořicí a zakapeme sirupem. Z té delší strany jej zarolujeme tak, aby ta překrývaná část těsta byla vespod. Kraje zahneme také dospod. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme jej mandlemi nebo sezamem.
Dáme do trouby na 30min.
Po vychladnutí rozkrájíme a podáváme s kopečkem zakysané smetany nebo jen tak k rannímu chutnému moku :)!
Přeji dobrou chuť!!
Žádné komentáře:
Okomentovat