úterý 25. srpna 2015

Pohanková foccacia

Naslano i nasladko


Na slanou verzi budete potřebovat:

  • 500g pohankové mouky
  • 450ml vody
  • 120ml oleje (olivového, řepkového)
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce Chia semínek
  • 140g sušených rajčat
  • 140g oliv
  • sůl, pepř, rozmarýn


Mouku smícháme s 1,5 lžičkou soli a chia semínky. Přilijeme vodu, olej a jablečný ocet a vše spolu důkladně promícháme. 
Poté přidáme olivy, sušená rajčata a snítky rozmarýnu. Opět promícháme.
Troubu si předehřejeme na 200st. 
Velký obdélníkový plech vysteleme pečícím papírem a celou směs na něj pomocí stěrky rozetřeme.
Pomocí vidličky můžeme povrch těsta ještě různě "nazdobit".
Pečeme 30minut. Po 10minutách můžeme ještě foccaciu zakápnout olivovým olejem, aby měla lesklejší vzhled.

Podáváme k: pečené zelenině, tvarohovému dipu, guacamole, s hummusem, nebo k jakékoliv pomazánce!

Přeji DOBROU CHUŤ!!!

A pokud byste chtěli foccaciu snídat, ale po ránu chuť na slané nemíváte, tak uvádím také sladkou verzi!

  • 500g pohankové mouky (hladké)
  • 100ml oleje
  • 50g jogurtu (nemusí být, ale foccacia je pak sušší)
  • 50ml medu nebo agávového sirupu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 ůžíce Chia semínek
  • 140g sušeného ovoce (rozinky, brusinky...)
  • 140g ořechů a semínek
  • špetka soli
  • kokos (nemusí být)

Postupujeme úplně stejně jako u slané verze: Pohankovou mouku smícháme se špetkou soli, chia semínky a vodou. Přidáme olej, jablečný ocet, jogurt a promícháme.
Poté přidáme ořechy, semínka a sušené ovoce a ještě promícháme.
Troubu si předehřejeme na 200st. 
Velký obdélníkový plech vysteleme pečícím papírem a směs na ni rozetřeme. Vidličkou můžeme opět okraje ozdobit.
Pečeme ve vyhřáté troubě 30minut.

Podáváme s hustým smetanovým jogurtem, ke smoothie nebo jen tak jako zdravou svačinku!

Přeji DOBROU CHUŤ!!!



Žádné komentáře:

Okomentovat