Naslano i nasladko
Na slanou verzi budete potřebovat:
- 500g pohankové mouky
- 450ml vody
- 120ml oleje (olivového, řepkového)
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce Chia semínek
- 140g sušených rajčat
- 140g oliv
- sůl, pepř, rozmarýn
Mouku smícháme s 1,5 lžičkou soli a chia semínky. Přilijeme vodu, olej a jablečný ocet a vše spolu důkladně promícháme.
Poté přidáme olivy, sušená rajčata a snítky rozmarýnu. Opět promícháme.
Troubu si předehřejeme na 200st.
Velký obdélníkový plech vysteleme pečícím papírem a celou směs na něj pomocí stěrky rozetřeme.
Pomocí vidličky můžeme povrch těsta ještě různě "nazdobit".
Pečeme 30minut. Po 10minutách můžeme ještě foccaciu zakápnout olivovým olejem, aby měla lesklejší vzhled.
Podáváme k: pečené zelenině, tvarohovému dipu, guacamole, s hummusem, nebo k jakékoliv pomazánce!
Přeji DOBROU CHUŤ!!!
A pokud byste chtěli foccaciu snídat, ale po ránu chuť na slané nemíváte, tak uvádím také sladkou verzi!
- 500g pohankové mouky (hladké)
- 100ml oleje
- 50g jogurtu (nemusí být, ale foccacia je pak sušší)
- 50ml medu nebo agávového sirupu
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 ůžíce Chia semínek
- 140g sušeného ovoce (rozinky, brusinky...)
- 140g ořechů a semínek
- špetka soli
- kokos (nemusí být)
Postupujeme úplně stejně jako u slané verze: Pohankovou mouku smícháme se špetkou soli, chia semínky a vodou. Přidáme olej, jablečný ocet, jogurt a promícháme.
Poté přidáme ořechy, semínka a sušené ovoce a ještě promícháme.
Troubu si předehřejeme na 200st.
Velký obdélníkový plech vysteleme pečícím papírem a směs na ni rozetřeme. Vidličkou můžeme opět okraje ozdobit.
Pečeme ve vyhřáté troubě 30minut.
Podáváme s hustým smetanovým jogurtem, ke smoothie nebo jen tak jako zdravou svačinku!
Přeji DOBROU CHUŤ!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat