pátek 4. září 2015

Zeleninové krekry

zdravá svačinka vždy po ruce




Máte odšťavňovač a nevíte co dělat s "odpadem"? Uplatnění Vašich "zbytků" najdete v tomto receptu! Pokud odšťavňovač (jako já) nevlastníte, tak nezoufejte - potřebnou zeleninu můžete i nastrouhat! 
Tyto krekry splňují všechny požadavky zdravé svačinky! Jsou dlouho uchovávatelné, plné semínek a hlavně moc chutné!!!Můžete je mít stále po ruce a uzobávat je kdykoliv, když budete mít na něco chuť! A to vše s dobrým pocitem, že svému tělu prospíváte!

Tak s chutí do toho!!!

Na 1 středně velký obdélníkový plech budete potřebovat:

  • 200g nastrouhané zeleniny či zbylé dužniny (hodí se mrkev, červená řepa...ale mohou být i jablka...)
  • 120g ovesných vloček
  • 85g slunečnicových semínek
  • 85g dýňových semínek
  • 3 lžíce kvalitního oleje
  • 1 lžíce tahini (=sezamová pasta, můžete nahradit oříškovým máslem)
  • 1 lžíce tamari (=kvalitní sójová omáčka)
  • sůl, pepř


Nemáme-li dužninu, tak si nastrouháme Vámi zvolenou zeleninu. 
Ovesné vločky, slunečnicová a dýňová semínka zlehka rozmixujeme a smícháme se zeleninou.
Přidáme olej, tahini pastu, tamari omáčku, sůl a pepř a rukama vytvoříme těsto.
Plech si vysteleme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 110st.
Všechnu směs vyklopíme na plech a rukama (nebo přes potravinovou folii) vytlačíme z těsta tenký obdélníkový plát.
Dáme do trouby na 1 a půl hodiny.
Poté vytáhneme nakrájíme na malé obdélníčky a necháme vychladnout.

Krekry můžete přikusovat jen tak jako svačinku nebo podávat s dobrým dipem k večeři či snídani!

Přeji DOBROU CHUŤ!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat