chutná všem!
Pozvala jsem k nám na oběd svou rodinu a úmyslně jsme se domluvili, že přichystám něco vegetariánského. Hned jsem měla jasno! A ačkoliv se jednalo o premiéru, tak si mnozí i přidali, což mě nesmírně těšilo :)!!!
Na 4-6 porcí budete potřebovat:
- 1,4 kg brambor
- 1 dýni hokkaidó
- 400ml smetany (nebo 250ml Provamel a 150ml mléka, nebo 1 plechovka kokosového mléka)
- 1 lžičku kurkumy
- 1 lžičku hočičných semínek (nemusí být)
- 1 lžičku zázvoru (nebo 2-3cm čerstvého)
- 1 lžičku kmínu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíci sójové omáčky Tamari (nebo umeocta)
- 3 lžíce kokosového oleje
- pepř, sůl
Jako příloha:
- 250g rýže (Pestrobarevná, od BioHarmonie)
- olej, sůl pepř, Tamari omáčka
Brambory naškrábeme a 15minut povaříme v osolené vodě.
Dýni očistíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky.
Na oleji osmahneme nakrájený česnek, dýni, koření, přidáme brambory a vše zalijeme smetanou či mlékem a půl litrem (můžete dát i víc, pokud se Vám to bude zdát málo) vřící vody (já použila tu z brambor).
Vaříme 35-40minut na mírném plameni.
Rýži propláchneme a na troše oleji na sucho opražíme.
Poté dostatečně osolíme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a na mírném plameni pod poličkou vaříme 50minut.
Já na závěr přidávám pro výraznější chuť ještě lžičku Tamari sojové omáčky, ale není to nutné.
Pokud chcete mít jednotnejší texturu, tak kari nakonec ještě párkrát "mixněte" ponorným mixérem. Brambory i dýně tak pokrm zahustí a bude se více podobat omáčce s bramborami a dýní. Což mi chutnalo více :)!
(tato rýže mi chutná snad ze všech nejvíc! Vaří se sice 50minut, ale sama pod pokličkou na mírném plameni, ale výsledek stojí za to takže se toho nebojte!)
(tato rýže mi chutná snad ze všech nejvíc! Vaří se sice 50minut, ale sama pod pokličkou na mírném plameni, ale výsledek stojí za to takže se toho nebojte!)
Přeji Vám DOBROU CHUŤ!!