Ideální snídaně pro chladná podzimní rána
![]() |
Ovesná s opraženými semínky a švestkami |
![]() |
Ovesná s domácím kešu máslem a banány |
![]() |
Pohankovo-žitná s perníkovým kořením |
![]() |
Ovesná s ořechy, rozinkami, medem a banánem |
Kaše mám ráda jen v určitý čas v roce - a to právě na podzim. Ráno vás zahřejí a nasytí, existuje jich 100 a 1 způsob, jsou hotové v cuku letu - zkrátka a dobře, jsou v tento čas ideální snídaní :)!
Tu první, podzimní, Vám zde velmi ráda představím. A potom bude už záležet jen na Vás a Vaší fantazii či chuťových buňkách, co si do rendlíku večer přichystáte.
Tu první, podzimní, Vám zde velmi ráda představím. A potom bude už záležet jen na Vás a Vaší fantazii či chuťových buňkách, co si do rendlíku večer přichystáte.
- 50g žitných vloček
- 50g pohankových vloček
- 40g brusinek
- 40g ořechů a semínek
- 1 lžička Perníkového koření
- 200 ml vody
Na dokončení:
- 200 ml sójového mléka (z DM, s kalciem)
- Datlový sirup
- 1/2 ks Ovoce
Večer smíchejte vše v kastrůlku, přidejte vodu, přikryjte a nechejte na kuchyňské lince stát.
Ráno přidejte mléko a 5-10minut povařte.
Ozdobte si kašičku dle libosti a pěkně se do ní pusťte!
Ráno přidejte mléko a 5-10minut povařte.
Ozdobte si kašičku dle libosti a pěkně se do ní pusťte!
Nebo:
Klasická ovesná s rozinkami, 2 porce:
- 100g ovesných vloček
- 40g rozinek
- špetka soli
- špetka vanilky
- 1 lžička skořice
- 200 ml vody
Na dokončení:
- 200 ml sójového mléka (z DM, s kalciem)
- med nebo domácí kešu máslo
- 1/2 ks Ovoce na ozdobu
Postup je stejný jako v případě Pohankovo-žitné kaše, tedy: Večer smíchejte v kastrůlku vločky s vodou, rozinkami, vanilkou, solí a skořicí, přikryjte a nechejte na kuchyňské lince stát.
Ráno přidejte mléko a 5minut povařte.
Ozdobte si kašičku dle libosti a pěkně se do ní pusťte!
Ráno přidejte mléko a 5minut povařte.
Ozdobte si kašičku dle libosti a pěkně se do ní pusťte!
Na domácí kešu máslo budete potřebovat:
- 125g kešu oříšků
- 50ml javorového sirupu nebo medu
- špetka soli
- 1 lžíce kakaa
Kešu oříšky nechejte v misce s vodou přes noc odležet. Druhý den vodu slijte a rozmixujte je se zbylými ingrediencemi v hladký krém (tyčovým mixérem nebo jiným silným mixérem). Poté můžete ihned podávat! Na opečený toust nebo do kaše nebo jen tak na lžičku :)!
Přeji Dobrou chuť!
Variace:
Můžete použít mix jakýchkoliv vloček. Místo brusinek můžete zvolit jiné sušené ovoce, místo Perníkového koření můžete dát skořici nebo vanilku, kokos, kakao...
A mléko můžete použít klasické nebo rostlinné či Kokosové. Nemáte-li rádi mléčné kaše,tak ji ráno můžete povařit se 100 ml vody.
Ořechy a semínka (mandle,kešu,para, vlašské,chia,slunečnicové,dýňové. ..) jsou lepší,když se opraží a přisypou až na závěr....ale na to v mém případě nějak nebyl čas :),tak jsem je měla trochu měkčí - a taky mi to chutnalo :).
Na závěrečné doslazení a obložení misky můžete také použít ledacos: agávovy sirup, javorový sirup, marmeládu, džem, oříškové máslo, tahini, povidla, domácí nutellu....
Ovoce se hodí samozřejmě jakékoliv podzimní: jablka,mrkev,švestky, hrušky....čerstvé nebo sušené!
A mléko můžete použít klasické nebo rostlinné či Kokosové. Nemáte-li rádi mléčné kaše,tak ji ráno můžete povařit se 100 ml vody.
Ořechy a semínka (mandle,kešu,para, vlašské,chia,slunečnicové,dýňové. ..) jsou lepší,když se opraží a přisypou až na závěr....ale na to v mém případě nějak nebyl čas :),tak jsem je měla trochu měkčí - a taky mi to chutnalo :).
Na závěrečné doslazení a obložení misky můžete také použít ledacos: agávovy sirup, javorový sirup, marmeládu, džem, oříškové máslo, tahini, povidla, domácí nutellu....
Ovoce se hodí samozřejmě jakékoliv podzimní: jablka,mrkev,švestky, hrušky....čerstvé nebo sušené!