sobota 10. října 2015

Podzimní kaše

Ideální snídaně pro chladná podzimní rána


Ovesná s opraženými semínky a švestkami



Ovesná s domácím kešu máslem a banány


Pohankovo-žitná s perníkovým kořením

Ovesná s ořechy, rozinkami, medem a banánem

Kaše mám ráda jen v určitý čas v roce - a to právě na podzim. Ráno vás zahřejí a nasytí, existuje jich 100 a 1 způsob, jsou hotové v cuku letu - zkrátka a dobře, jsou v tento čas ideální snídaní :)!
Tu první, podzimní, Vám zde velmi ráda představím. A potom bude už záležet jen na Vás a Vaší fantazii či chuťových buňkách, co si do rendlíku  večer přichystáte.

Já si připravila pohankovo-žitnou kaši, a rovnou raději 2 porce



  • 50g žitných vloček 
  • 50g pohankových vloček 
  • 40g brusinek
  • 40g ořechů a semínek 
  • 1 lžička Perníkového koření 
  • 200 ml vody


Na dokončení:
  • 200 ml sójového mléka  (z DM, s kalciem)
  • Datlový sirup
  • 1/2 ks Ovoce


Večer smíchejte vše v kastrůlku, přidejte vodu, přikryjte a nechejte na kuchyňské lince stát.
Ráno přidejte mléko a 5-10minut povařte.
Ozdobte si kašičku dle libosti a pěkně se do ní pusťte!

Nebo:

Klasická ovesná s rozinkami, 2 porce:
  • 100g ovesných vloček 
  • 40g rozinek
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • 1 lžička skořice
  • 200 ml vody

Na dokončení:
  • 200 ml sójového mléka  (z DM, s kalciem)
  • med nebo domácí kešu máslo
  • 1/2 ks Ovoce na ozdobu
Postup je stejný jako v případě Pohankovo-žitné kaše, tedy: Večer smíchejte v kastrůlku vločky s vodou, rozinkami, vanilkou, solí a skořicí, přikryjte a nechejte na kuchyňské lince stát.
Ráno přidejte mléko a 5minut povařte.
Ozdobte si kašičku dle libosti a pěkně se do ní pusťte!


Na domácí kešu máslo budete potřebovat:


  • 125g kešu oříšků
  • 50ml javorového sirupu nebo medu
  • špetka soli
  • 1 lžíce kakaa
Kešu oříšky nechejte v misce s vodou přes noc odležet. Druhý den vodu slijte a rozmixujte je se zbylými ingrediencemi v hladký krém (tyčovým mixérem nebo jiným silným mixérem). Poté můžete ihned podávat! Na opečený toust nebo do kaše nebo jen tak na lžičku :)!

Přeji Dobrou chuť!


Variace:
Můžete použít mix jakýchkoliv vloček. Místo brusinek můžete zvolit jiné sušené ovoce, místo Perníkového koření můžete dát skořici nebo vanilku, kokos, kakao...
A mléko můžete použít klasické nebo rostlinné či Kokosové. Nemáte-li rádi mléčné kaše,tak ji ráno můžete povařit se 100 ml vody.
Ořechy a semínka (mandle,kešu,para, vlašské,chia,slunečnicové,dýňové. ..) jsou lepší,když se opraží a přisypou až na závěr....ale na to v mém případě nějak nebyl čas :),tak jsem je měla trochu měkčí - a taky mi to chutnalo :).
Na závěrečné doslazení a obložení misky můžete také použít ledacos: agávovy sirup, javorový sirup, marmeládu, džem, oříškové máslo, tahini, povidla, domácí nutellu....
Ovoce se hodí samozřejmě jakékoliv podzimní: jablka,mrkev,švestky, hrušky....čerstvé nebo sušené!