Z pohankové mouky
Pohanková mouka má své příznivce a odpůrce. U nás si našla oba :)! Nicméně příznivci této pseudoobilniny jsou v převaze a tak ji v tomto období připravuji často a na všechny možné způsoby.
Mezi důvody, proč ji mám tak ráda, patří její pozitivní účinky na: trávicí systém (neobsahuje lepek), křečové žíly a drobné popraskané žilky, žaludeční či dvanáctníkové vředy, cholesterol (pomáhá jeho odbourávání). Je významným zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů a hlavně je to zdejší surovina, kterou nemusíme odnikud dovážet!
Tento koláč je velmi vláčný a ačkoliv neobsahuje ani zrnko máku, nějak mi po něm chutná:)! Můžete jej ozdobit jakýmkoliv ovocem a dovnitř přidat také rozinky. Je to jen na Vás!
Recept mám opět od báječné kuchařky Evy Francové!
Na 1 hlubší kulatou formu budete potřebovat:
- 200g pohankové mouky
- 30g špaldové mouky (nebo polohrubé)
- 500ml mléka (já použila rostlinné)
- 2 lžíce oleje
- 6 lžic medu nebo třtinového cukru
- 3 menší jablka
- 1 hrušku
- 100g vlašských ořechů
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli,
- 1 lžička kypřícího prášku
- vanilka, skořice
Mléko smícháme s 2 žloutky (z bílků a špetky soli vyšleháme sníh), olejem, vlašskými ořechy a medem.
Jablka si nastrouháme a přidáme ke směsi.
Pohankovou mouku smícháme se špaldovou, kypřícím práškem a opět přimícháme ke směsi.
Poté zlehka přidáme vyšlehaný sníh.
Troubu si předehřejeme na 200st.
Hlubší kulatou nebo obdélníkovou formu si vymažeme tukem (kokosovým nebo máslem) a všechnu směs do ní vlijeme. Povrch ozdobíme nakrájenou hruškou a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.
Pečeme 25minut.
Necháme vychladnout a podáváme ozdobené datlovým sirupem nebo s kopečkem zakysané smetany. Anebo jen tak!!!
Přejeme DOBROU CHUŤ!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat