úterý 27. října 2015

Hruškový koláč

Z pohankové mouky






Pohanková mouka má své příznivce a odpůrce. U nás si našla oba :)! Nicméně příznivci této pseudoobilniny jsou v převaze a tak ji v tomto období připravuji často a na všechny možné způsoby.

Mezi důvody, proč ji mám tak ráda, patří její pozitivní účinky na: trávicí systém (neobsahuje lepek), křečové žíly a drobné popraskané žilky, žaludeční či dvanáctníkové vředy, cholesterol (pomáhá jeho odbourávání). Je významným zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů a hlavně je to zdejší surovina, kterou nemusíme odnikud dovážet!
Tento koláč je velmi vláčný a ačkoliv neobsahuje ani zrnko máku, nějak mi po něm chutná:)! Můžete jej ozdobit jakýmkoliv ovocem a dovnitř přidat také rozinky. Je to jen na Vás!
Recept mám opět od báječné kuchařky Evy Francové!

Na 1 hlubší kulatou formu budete potřebovat:


  • 200g pohankové mouky
  • 30g špaldové mouky (nebo polohrubé)
  • 500ml mléka (já použila rostlinné)
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic medu nebo třtinového cukru
  • 3 menší jablka
  • 1 hrušku
  • 100g vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli,
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • vanilka, skořice


Mléko smícháme s 2 žloutky (z bílků a špetky soli vyšleháme sníh), olejem, vlašskými ořechy a medem.
Jablka si nastrouháme a přidáme ke směsi.
Pohankovou mouku smícháme se špaldovou, kypřícím práškem a opět přimícháme ke směsi.
Poté zlehka přidáme vyšlehaný sníh.
Troubu si předehřejeme na 200st.
Hlubší kulatou nebo obdélníkovou formu si vymažeme tukem (kokosovým nebo máslem) a všechnu směs do ní vlijeme. Povrch ozdobíme nakrájenou hruškou a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.
Pečeme 25minut.

Necháme vychladnout a podáváme ozdobené datlovým sirupem nebo s kopečkem zakysané smetany. Anebo jen tak!!!

Přejeme DOBROU CHUŤ!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat