pátek 6. listopadu 2015

Jablečno-hruškový koláč s drobenkou

stará dobrá klasika!




To jsme se takhle v sobotu ráno vzbudili s Eliškou už v 6 ráno a já ve vzduchu cítila Honzovy buchty...Nechtělo se mi ale nic válet a plnit a tak jsem šla do druhé klasiky! Během kynutí jsme vymyslely, které pohádky chceme vidět, umyly se, oblékly si domácí oděv a pak už byl čas jen na celodopolední válení se s plnými talířky a bříšky pod dekou! 

Na 1 velký plech budete potřebovat:

Těsto:
250g hladké (špaldové) mouky
špetka soli
100g mletých vlašských ořechů
1 sáček droždí
3 lžičky třtinového cukru
80ml mléka
20g másla
1 vejce

Náplň:
5 jablek
3-4 hrušky
2 lžíce džemu nebo marmelády
4 lžíce medu
1/2 citronu
1 celá skořice
4 hřebíčky

Drobenka:
20g másla
50g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
skořice

Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek (v teple, cca 10minut)
V míse smícháme mouku s mletými ořechy a špetkou soli. Přidáme do ní vzešlý kvásek, změklé máslo a 1 vejce.
Těsto prohněteme a necháme 40minut kynout.
Mezitím si nakrájíme jablka a hrušky a povaříme je v hrnci s džemem, medem, hřebíčkem a celou skořicí. Vaříme cca 20minut.
Drobenku si připravíme smícháním změklého másla, mouky, cukru a skořice (pozor: mícháme RUKAMA, jinak to není ono)
Vykynuté těsto (mně ale vykynulo jen trošku:)) rozválíme na vymazaný plech. Rozetřeme na něj jablečno-hruškovou směs (ze které jsme vytáhli skořici a hřebíčky), posypeme drobenkou a dáme péct na 35minut do předehřáté trouby na 180st. 

Poté necháme zchladnout (my netrpělivci dali dva kousky za okno :)) a vychutnáváme si jej k rannímu nebo odpolednímu čaji či kávě!

Přejeme dobrou chuť a krásné dny!

Žádné komentáře:

Okomentovat