Tímto začínáme!
Mohlo by se zdát, že pečení s dětmi je zábavné. ....pokud máte silné nervy, spoustu času a trpělivosti, pokud Vám nevadí, když i týden po pečení najdete ukryté těsto na místě kde byste jej opravdu nečekali, pokud jste se smířili s faktem, že Vaše domácí vybavení a nábytek už nebude vypadat jako dřív a časem bude možná i zapáchat....Potom se do toho klidně pusťte! :)
V opačném případě vyčkejte až Vaše ratolest dosáhne vyššího věku než ta má (2,5let) :)!
V opačném případě vyčkejte až Vaše ratolest dosáhne vyššího věku než ta má (2,5let) :)!
Tyto perníčky dělám už druhým rokem a vždycky je jich do Vánoc o polovinu méně. Jsou hned měkké, nádherně voňavé, sladké a trochu teda i zdravé...já jsem zatím lepší nejedla!
Na pořádnou zásobu perníčků budete potřebovat:
- 800 g žitné mouky
- 4 vejce
- 240 g povoleného másla(muže byt I řepkový olej)
- 8 lžic medu
- 300g třtinového cukru
- 100g mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce Perníkového koření
- 1 lžíce jedle sody
- Citronova kura z 1 Bio citronu
- Špetka soli
Všechny ingredience spolu důkladně smícháme a dáme do ledničky alespoň na 1 den uležet.
Druhy den z těsta uválíme na pomoučené ploše hrubší (0,5cm) plát a vykrojíme námi zvolené tvary.
Přeneseme na vymazaný plech, potřeme bílkem a pečeme při 180st dozlatova.
Druhy den z těsta uválíme na pomoučené ploše hrubší (0,5cm) plát a vykrojíme námi zvolené tvary.
Přeneseme na vymazaný plech, potřeme bílkem a pečeme při 180st dozlatova.
(Každá trouba peče trochu jinak...musíte to bohužel pořádně hlídat. Jde tu kolikrát o sekundy! Já je pekla cca 13 minut).
Počkejte až vychladnou a už je můžete klidně pojídat (pokud nectíte tradici, že se do Vánoc cukroví nedotknete. Na to se u nás moc nehraje :))
PS: zdobení perníčků je pro nás momentálně utopická představa :)!
Přeji vám krásnou 1. adventní neděli!
Příští neděli se můžete těšit na další díl našeho Vánočního zdravého pečení!