pátek 25. listopadu 2016

Ořechový perník

podzimní pohlazení



Přiznám se, mám pro perníky slabost - a když se navíc zkombinuje spousta zdravých surovin, tak je to pro mě dokonalost! Tento recept jsem ladila a zcela po svojem vytvářela v jedno pochmurné ráno po probdělé noci s Martínkem. Takže se mohu pochlubit opravdu čistě MÝM receptem. 
Manželovi jsem jej předložila ještě teplý a klasicky jsem si vyslechla nějakou poznámečku o množství cukru :)! Ale byl to spíš dodatek za chválou ověnčenými slovy. No jo, je to těžké, když každý máme ty chuťové pohárky na sladkou chuť někde jinde. 
Proto jen dodávám: Pokud jste milovníci sladkého - dejte dvojnásobné (nebo o polovinu víc) množství cukru. 
Já jsem si jej vychutnala s hřejivým carem s mlékem a s ještě hřejivějším pohledem na to sychravé počasí - pěkně s mého žlutého křesílka!
Tak snad si uděláte taky radost - a spolu s tímto perníčkem si vychutnáte jenom tu SVOJI chvilku pohody!

Na 1 obdélníkovou zapékací formu budete potřebovat:
  • 2 hrnky pohankové mouky (pokud nechcete cítit vyloženě pohankovou chuť, nekupujte tu celozrnnou)
  • 1/2 hrnku kokosu
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku kokosového oleje (nebo másla)
  • 3 hrnky mléka (klasického nebo kokosového či rýžového nebo mandlového)
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka kardamonu
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • 2 lžíce kakaa
  • 100g třtinového cukru
  • špetka chilli nebo pepře (pro odvážlivce! Podpoří pozitivní a léčebné účinky kurkumy)

* 1 hrnek = 125g

Troubu si předehřejeme na 180st.
Pečící formu si vymažeme máslem nebo kokosovým olejem.
V elektrickém sekáčku rozmixujeme kokos s vlašskými ořechy a smícháme je s moukou, kypřícím práškem a perníkovým kořením.
V druhé míse si metličkou rozkvedláme vejce s mlékem, špetkou soli, rozpuštěným olejem nebo máslem, kurkumou, vanilkou a cukrem.
Tuto tekutou směs přiléváme k sypké a ještě vařechou nebo metličkou důkladně promísíme.
2/3 vzniklého těsta nalijeme do vymazané formy.
Do zbylé 1/3 přimícháme dvě lžíce kakaa, důkladně jej s těstem sjednotíme a "cikcakově" jej vlijeme na světlejší těsto.
Vložíme do trouby a pečeme 45min.

Podáváme klidně ještě trochu teplé s hřejivým nápojem nebo s kopečkem vyšlehané (kokosové) smetany.




PŘEJI DOBROU HŘEJIVOU CHUŤ