úterý 15. prosince 2015

Marokánky

patří mezi mé TOPky!



Recepty na chutné a zdravé cukroví se kolem mě každý den jenom hemží, takže kdybych měla jistotu, že se to všechno sní (nejsem moc příznivcem zamražování cukroví), tak udělám klidně 20druhů! I Eli se v pečení docela zdokonaluje - už nemáme ani tak zdevastovaný byt :)(až na ty čokoládové fleky na gauči!)). 
Tyto marokánky mám opět podle Margit Slimákové + jsem jim zase dala můj malý nepatrný rukopis;)! A myslím, že stejně jako datlové sušenky budu dělat ještě jednu várku!

Hlavně to nevysypat vedle!!!






Na cca 25-30 marokánků budete potřebovat:
  • 250ml smetany (já použila rostlinnou, Provamel)
  • 250ml mléka
  • 200g jakýchkoliv ořechů a semínek (já použila 100g nesol. arašídů, 50g dýňových semínek a 50g slun.semínek)
  • 200g sušeného ovoce (např. 100g sušených meruněk, 50g brusinek a 50g rozinek)
  • 20g třtinového cukru
  • 60g hrubé nebo celozrnné mouky (mohou být i jemné ovesné vločky)
  • 150g kvalitní čokolády (já použila Albert quality 70% s pomerančem)
  • 2 lžíce kokosového oleje (nebo másla)
  • vanilka




Smetanu a mléko smíchejte v rendlíku s cukrem, hrubou moukou a vanilkou. Chvíli povařte, až vám vznikne hustší kaše.
Sušené ovoce pokrájejte. Ořechy (máte-li velké) také nakrájejte. Poté vše vmíchejte do připravené kaše.
Z vychladlé kašovité směsi vytvořte mokrýma rukama (nebo malou lžičkou) kuličky, které položíte vedle sebe na plech (mě to vyšlo na 2 plechy), mírně je přitlačte, aby byly placaté. Dejte plechy do trouby vyhřáté na 170st. (horkovzdušná na 160st.)
Pečte 30minut.

Až marokánky zchladnou, tak je z pečícího papíru posbírejte na talíř.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým tukem.
Rozpuštěnou čokoládu vylijte na prázdný plech stále vystlaný pečícím papírem.
Upečené marokánky naskládejte na nalitou čokoládu těsně vedle sebe. Poté je dejte do chladu na pár hodin.
Po ztuhnutí je od sebe nožem oddělte a obracečkou je od pečícího papíru opatrně odeberte.

Uchovávejte v chladu.





Přejeme dobré chutnání!!!