čtvrtek 17. prosince 2015

Vánočková esíčka

ideální na předvánoční snídani




Pokud si chcete umocnit atmosféru Vánoc, pusťte se do těchto vánočkových esíček. Tvary můžete zvolit samozřejmě podle sebe, ale tyto jsou jednoduché a po upečení krásně padnou do ruky a pak už stačí jen kakao a snídaně je jak vyšitá!
Tento recept ke mě doputoval ze Švédska (jen jsem jej trochu zdomácněla) a jelikož mám na kynutá těsta mou věrnou pomocnici domácí pekárnu, tak bylo jeho tvoření opravdu snadné!






Na cca 24ks budete potřebovat:

  • 250ml teplého mléka
  • 50g rozpuštěného másla
  • 125g tvarohu
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 80g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 450g hladké mouky (nebo 150g celozrnné a 300g hladké)
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 vejce na potření
  • rozinky na ozdobení




Pokud máte domácí pekárnu, tak vložte do mísy vše v uvedeném pořadí a stiskněte program Těsto.
Pokud ji nemáte, tak v rendlíku mírně ohřejte mléko s máslem a vysypejte do něj droždí. Až vznikne kvásek, tak jej smíchejte s 3/4 mouky a zbytkem ingrediencí a pořádně rukama (nebo v robotu) hnětejte, až vám vznikne krásné pružné těsto.
Po vykynutí - tedy zdvojnásobení svého objemu (cca 45min - 1hodina) rozdělte těsto na polovinu, vyválejte s  každé poloviny váleček a oba nakrájejte na 12 kousků.
Každý kousek ještě rozválejte a vytvarujte z něj písmeno S. Položte na plech vystlaný pečícím papírem a nechejte ještě 20minut kynout.


Poté ozdobte rozinkami, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 225st. (horkovzdušná na 200st.) 5-8minut - do zhnědnutí.


Po zchladnutí podávejte s máslem nebo jen tak s pěkně teplým mléčným nápojem.





Přejeme krásné předvánoční snídání!