ideální na předvánoční snídani
Pokud si chcete umocnit atmosféru Vánoc, pusťte se do těchto vánočkových esíček. Tvary můžete zvolit samozřejmě podle sebe, ale tyto jsou jednoduché a po upečení krásně padnou do ruky a pak už stačí jen kakao a snídaně je jak vyšitá!
Tento recept ke mě doputoval ze Švédska (jen jsem jej trochu zdomácněla) a jelikož mám na kynutá těsta mou věrnou pomocnici domácí pekárnu, tak bylo jeho tvoření opravdu snadné!
Na cca 24ks budete potřebovat:
- 250ml teplého mléka
- 50g rozpuštěného másla
- 125g tvarohu
- 1/2 lžičky kardamonu
- 80g třtinového cukru
- špetka soli
- 450g hladké mouky (nebo 150g celozrnné a 300g hladké)
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 vejce na potření
- rozinky na ozdobení
Pokud máte domácí pekárnu, tak vložte do mísy vše v uvedeném pořadí a stiskněte program Těsto.
Pokud ji nemáte, tak v rendlíku mírně ohřejte mléko s máslem a vysypejte do něj droždí. Až vznikne kvásek, tak jej smíchejte s 3/4 mouky a zbytkem ingrediencí a pořádně rukama (nebo v robotu) hnětejte, až vám vznikne krásné pružné těsto.
Po vykynutí - tedy zdvojnásobení svého objemu (cca 45min - 1hodina) rozdělte těsto na polovinu, vyválejte s každé poloviny váleček a oba nakrájejte na 12 kousků.
Každý kousek ještě rozválejte a vytvarujte z něj písmeno S. Položte na plech vystlaný pečícím papírem a nechejte ještě 20minut kynout.
Poté ozdobte rozinkami, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 225st. (horkovzdušná na 200st.) 5-8minut - do zhnědnutí.
Po zchladnutí podávejte s máslem nebo jen tak s pěkně teplým mléčným nápojem.
Přejeme krásné předvánoční snídání!