pátek 22. ledna 2016

Avokádovo-banánový chlebík

Exotika, která stojí za to!

První pokus

Druhý pokus



Recept na tento chlebík jsem už před nějakou dobou zveřejňovala. Ale jelikož máme teď leden plný chlebíků, tak se hodí, abych vám připomněla i tento! 
Někdo by jej možná nenazval chlebíkem, ale spíš koláčem nebo brownies. Já z něj ale původně chlebík udělat chtěla a tak jsem i název ponechala...

Na 1 chlebík budete potřebovat:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 banán (případně ještě 1 na ozdobu)
  • 3 vejce
  • 150g bílého jogurtu
  • 5 lžic medu nebo 4 lžíce agávového sirupu
  • 50ml vody
  • 4 lžíce kakaa
  • 200g celozrnné mouky (pohankové, žitné, špaldové...)
  • 1/2 sáčku (7g) prášku do pečiva
  • pár kapek vanilkové esence
  • ořechy, rozinky, semínka....je to na vás (cca 50g)!


Rozklepneme vejce do mísy a oddělíme zvlášť bílky a zvlášť žloutky (takže použijeme 2 mísy). Bílky vyšleháme do pěny. Ke žloutkům přidáme avokádo, banán jogurt, med, vodu a vanilkovou esenci, rozmixujeme. Potom na tuto směs nasypeme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Vařechou smícháme. Nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky a vytvoříme jednolitou hnědou směs. Nalijeme do vymazané formy. Ale POZOR! Já použila formu na biskupský chlebíček a není to moc vhodné. Těsto se neupeče dobře. Ani po hodině... Takže použijte mělký obdélníkový plech nebo koláčový kulatý. Povrch těsta ozdobíme nakrájeným jedním banánem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175st. cca 25-30min.


Servírujeme s jogurtem nebo arašídovým máslem nebo jako v mém případě s kopečkem polotuhého kokosového mléka! Mňam!

PŘEJI VÁM VŠEM DOBROU CHUŤ!!!