pondělí 25. ledna 2016

Datlový chlebík

úžasná zimní snídaně!





Na jednom ze svých oblíbených webů jsem našla recept přesně dělaný pro mé zásoby ve spíži, takže ani nebylo na co čekat. A myslím, že pokud už nějakou tu chvíli jedete na vlně zdravých snídaní, jako já, tak máte ty samé zásoby taky doma. A pak je to - jako vždy - rychlovka!

Ingredience:
  • 250g datlí (ale můžete pouít i jiné sušené ovoce, jen pak přidejte 50g medu)
  • 2 hrsti ořechů - vlašské, kešu....
  • 2 vejce
  • 50ml oleje (olivový nebo řepkový)
  • 200ml mléka
  • 1 lžička skořice
  • 250g celozrnné mouky (já použila 200g špaldové a 50g pohankové)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Troubu si předehřejte na 200st. Formu na chlebíček si vystelte pečícím papírem. Sušené ovoce chvíli povařte se 3 lžicemi vody, aby trochu změklo. Potom jej v míse rozmixujte spolu s ořechy. Přidejte vejce, olej, mléko - vyšlehejte jednolitou směs. Do druhé mísy prosijte mouku s kypřícím práškem, přidejte špetku soli a skořici. Tuto suchou směs přidejte k té "mokré" a vše ještě důkladně promíchejte. Vzniklé těsto vlijte do formy a dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40min.

Po vychladnutí (ideálně na mřížce) si chlebík dejte buď s kopečkem polotuhého kokosového mléka, s máslem, jogurtem nebo jen tak s čajem nebo carem. Chutná skvěle!

Přeji dobrou chuť!!!