trocha podzimní nostalgie
Dýňové pokrmy mě prostě
nadchly! Možná proto, že jim je vyhrazena pouze jedna hlavní sezóna...Ale jelikož má dýně pro naše tělo zahřívací efekt, tak se hodí i teď - v zimě! Navíc díky této
tekvicovité plodině doplňujete tělu vodu (dýně jí obsahuje až 90%),
vlákninu a to vše s nízkým obsahem sacharidů. Z minerálů doplníte hlavně
hořčík, draslík, měď, selen, železo a zinek. A také na vitamíny je dýně bohatá!
Hlavně na vitamín A (beta karoten), alfa-karoten a lutein. Takže už nebudete
potřebovat žádné doplňky stravy na zlepšení zraku.
Zkrátka
a dobře dýňovými jídly budete lahodit nejen žaludku a oku, ale hlavně celému
tělu!
Základem tohoto receptu je dýňové pyré:
To získáte tak, že si vezmete dýni - Hokkaidó, očistíte ji, rozpůlíte, vydlabete vnitřek se semínky (lžící nebo kopečkovačem zmrzliny), poté ji nakrájíte na 1cm široké dílky, dáte na plech vystlaný pečícím papírem a vložíte do trouby vyhřáté na 200st. Pečete cca 15minut. Poté přidáte 50ml vody a v míse vše (ponorným mixérem) rozmixujete. Bez vody bude pyré hustší. Záleží tedy na vás, jak husté pyré budete na své pokrmy potřebovat.
Na 1 formu dýňového chlebíku budete potřebovat:
- 1 a 1/2 šálku dýňového pyré
- 2 šálky celozrnné mouky (špaldové)
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžička skořice
- 1/2 hořké čokolády
- 1/4 šálku řepkového oleje
- 1 lžíce chia semínek a 3 lžíce vody
- 1 hrst vlašských ořechů
- 1 hrst rozinek
- 5 lžic agávového sirupu (nebo medu či jiného sladidla)
- pár kapek vanilkové esence
Troubu si rozehřejeme na 200st. Formu na biskupský chlebíček
si vysteleme pečícím papírem. V malém hrníčku nebo misce nejprve smícháme chia
semínka s vodou. Necháme chvíli stát. Poté si v míse smícháme mouku s kypřícím práškem, solí,
skořicí, muškátovým oříškem, ořechy, rozinkami a nalámanou čokoládou. Vše
vařechou promícháme. V druhé míse smísíme dýňové pyré, olej, zgelovatělá chia
semínka a sirup či jiné tekuté sladidlo. (Pokud jsme místo tekutého sladidla
použili cukr, bude patřit do misky s moukou). Všechny tyto ingredience spolu
řádně promícháme, až z nich vznikne jednolitá směs. Poté je postupně přimícháme
k suché moučné směsi. Nezalekněte se té hustoty, dýňový chlebíček je opravdu
hutný. Až nám vznikne hutné těsto, tak jej vylejeme do formy a ještě ozdobíme
pár kousky ořechů. Vložíme do trouby a pečeme cca 40min.
Podávejte s jogurtem, chia marmeládou nebo jen tak s ranní
bílou kávou!
Energie na celé dopoledne je tímto pokrmem zaručena!!
PŘEJI VÁM DOBROU CHUŤ!