sobota 30. ledna 2016

Dýňový chlebík

trocha podzimní nostalgie





Dýňové pokrmy mě prostě nadchly! Možná proto, že jim je vyhrazena pouze jedna hlavní sezóna...Ale jelikož má dýně pro naše tělo zahřívací efekt, tak se hodí i teď - v zimě! Navíc díky této tekvicovité plodině doplňujete tělu vodu (dýně jí obsahuje až 90%), vlákninu a to vše s nízkým obsahem sacharidů. Z minerálů doplníte hlavně hořčík, draslík, měď, selen, železo a zinek. A také na vitamíny je dýně bohatá! Hlavně na vitamín A (beta karoten), alfa-karoten a lutein. Takže už nebudete potřebovat žádné doplňky stravy na zlepšení zraku. 
Zkrátka a dobře dýňovými jídly budete lahodit nejen žaludku a oku, ale hlavně celému tělu!

Základem tohoto receptu je dýňové pyré:
To získáte tak, že si vezmete dýni - Hokkaidó, očistíte ji, rozpůlíte, vydlabete vnitřek se semínky (lžící nebo kopečkovačem zmrzliny), poté ji nakrájíte na 1cm široké dílky, dáte na plech vystlaný pečícím papírem a vložíte do trouby vyhřáté na 200st. Pečete cca 15minut. Poté přidáte 50ml vody a v míse vše (ponorným mixérem) rozmixujete. Bez vody bude pyré hustší. Záleží tedy na vás, jak husté pyré budete na své pokrmy potřebovat.

Na 1 formu dýňového chlebíku budete potřebovat:

  • 1 a 1/2 šálku dýňového pyré
  • 2 šálky celozrnné mouky (špaldové)
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hořké čokolády
  • 1/4 šálku řepkového oleje
  • 1 lžíce chia semínek a 3 lžíce vody
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 hrst rozinek
  • 5 lžic agávového sirupu (nebo medu či jiného sladidla)
  • pár kapek vanilkové esence



Troubu si rozehřejeme na 200st. Formu na biskupský chlebíček si vysteleme pečícím papírem. V malém hrníčku nebo misce nejprve smícháme chia semínka s vodou. Necháme chvíli stát. Poté si v míse smícháme mouku s kypřícím práškem, solí, skořicí, muškátovým oříškem, ořechy, rozinkami a nalámanou čokoládou. Vše vařechou promícháme. V druhé míse smísíme dýňové pyré, olej, zgelovatělá chia semínka a sirup či jiné tekuté sladidlo. (Pokud jsme místo tekutého sladidla použili cukr, bude patřit do misky s moukou). Všechny tyto ingredience spolu řádně promícháme, až z nich vznikne jednolitá směs. Poté je postupně přimícháme k suché moučné směsi. Nezalekněte se té hustoty, dýňový chlebíček je opravdu hutný. Až nám vznikne hutné těsto, tak jej vylejeme do formy a ještě ozdobíme pár kousky ořechů. Vložíme do trouby a pečeme cca 40min.

Podávejte s jogurtem, chia marmeládou nebo jen tak s ranní bílou kávou! 



Energie na celé dopoledne je tímto pokrmem zaručena!!

PŘEJI VÁM DOBROU CHUŤ!