Další varianta z mé sbírky sladkých chlebíků! Tentokrát jsem
využila jablečné pyré, které jsem vyrobila z domácích jablíček. Recept uvádím
níže. Pokud ale máte už hotové kupované pyré nebo jiné rozmačkané zralé ovoce,
klidně můžete použít i to.
Na jablečné pyré budete potřebovat:
- jablka zbavená jadřinců a slupky (500g)
- hřebíček (5 ks)
- skořici (1 ks)
- trochu vody na podlití (2 lžíce)
Jablka oloupejte, vykrájejte jadřince a dejte do hrnce s
trochou vody, přidejte skořici a hřebíček. Povařte cca 15 min., potom vyndejte
koření a šťouchadlem na brambory rozmačkejte (nebo rozmixujte ponorným mixérem). Pokud si děláte větší množství,
můžete jej hned po uvaření přelít do šroubovací sklenice a otočit dnem vzhůru.
Spotřebovat byste jej potom měli cca do 1 měsíce.
A teď už k samotnému receptu:)!
Na 1 chlebík budete potřebovat:
"mokrá" směs:
- 3 rozmačkané banány (nebo 250g jiného sladkého ovoce)
- 200g jablečného pyré
- 100g medu nebo jiného sladidla
- 113g změklého másla
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- pár kapek vanilkové esence
"suchá" směs:
- 240g celozrnné mouky (můžete použít špaldovou, ale i pohankovou..)
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička sody na pečení
- 50g rozlámané čokolády nebo 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce dýňových (nebo jiných) semínek
- špetka soli
Troubu předehřejeme na 180st. Vymažeme si formu na biskupský
chlebíček nebo ji vyložíme pečícím papírem. Poté si připravíme
"mokrou" směs z výše uvedených surovin. Pořádně promícháme a poté do
ní přidáme "suchou" směs. Vše ještě důkladně promícháme a nalijeme do
připravené formy. Dáme péct na 50-60min. Po upečení (když zabodneme špejli do
středu a vytáhneme ji suchou ) vyndáme chlebík na mřížku a necháme vychladnout.
Podáváme s máslem, marmeládou, polotuhým kokosovým mlékem,
kakaem, bílou kávou nebo jen tak :)!
DOBROU CHUŤ!
![]() |
2. varianta s ořechy |
![]() |
2. varianta s ořechy |