sobota 30. ledna 2016

Jablečný chlebík

 Na zimu jak dělaný





Další varianta z mé sbírky sladkých chlebíků! Tentokrát jsem využila jablečné pyré, které jsem vyrobila z domácích jablíček. Recept uvádím níže. Pokud ale máte už hotové kupované pyré nebo jiné rozmačkané zralé ovoce, klidně můžete použít i to. 

Na jablečné pyré budete potřebovat:
  • jablka zbavená jadřinců a slupky (500g)
  • hřebíček (5 ks)
  • skořici (1 ks)
  • trochu vody na podlití (2 lžíce)

Jablka oloupejte, vykrájejte jadřince a dejte do hrnce s trochou vody, přidejte skořici a hřebíček. Povařte cca 15 min., potom vyndejte koření a šťouchadlem na brambory rozmačkejte (nebo rozmixujte ponorným mixérem). Pokud si děláte větší množství, můžete jej hned po uvaření přelít do šroubovací sklenice a otočit dnem vzhůru. Spotřebovat byste jej potom měli cca do 1 měsíce.

A teď už k samotnému receptu:)!

Na 1 chlebík budete potřebovat:


"mokrá" směs:
  • 3 rozmačkané banány (nebo 250g jiného sladkého ovoce)
  • 200g jablečného pyré
  • 100g medu nebo jiného sladidla
  • 113g změklého másla
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • pár kapek vanilkové esence

"suchá" směs:
  • 240g celozrnné mouky (můžete použít špaldovou, ale i pohankovou..)
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička sody na pečení
  • 50g rozlámané čokolády nebo 2 lžíce kakaa 
  • 2 lžíce dýňových (nebo jiných) semínek
  • špetka soli

Troubu předehřejeme na 180st. Vymažeme si formu na biskupský chlebíček nebo ji vyložíme pečícím papírem. Poté si připravíme "mokrou" směs z výše uvedených surovin. Pořádně promícháme a poté do ní přidáme "suchou" směs. Vše ještě důkladně promícháme a nalijeme do připravené formy. Dáme péct na 50-60min. Po upečení (když zabodneme špejli do středu a vytáhneme ji suchou ) vyndáme chlebík na mřížku a necháme vychladnout.

Podáváme s máslem, marmeládou, polotuhým kokosovým mlékem, kakaem, bílou kávou nebo jen tak :)!

DOBROU CHUŤ!


2. varianta s ořechy

2. varianta s ořechy