+ domácí lučina = ideální snídaně
Jsou zdravé, jsou jednoduché na přípravu a věřte mi: budou vám chutnat ;)!!
Na mrkvovo-tvarohové bulky budete potřebovat:
- 1 balíček instantního droždí
- 1 lžičku třtinového cukru
- 300ml vlažné vody
- 350g celozrnné mouky (já použila 120g pohankové a 230g špaldové)
- 1 lžičku soli
- 35g ovesných vloček
- 25g slunečnicových nebo dýňových semínek
- 2 nastrouhané mrkve
- 1 vaničku tvarohu
Nejprve si vytvořte kvásek smícháním droždí s cukrem a polovinou vlažné vody. Mezitím si v míse smíchejte mouky, ovesné vločky, semínka, sůl, nastrouhané mrkve a tvaroh a zbytek vody. Udělejte uprostřed důlek a opatrně do něj vlévejte kvásek a směs postupně promíchávejte. Utvořte bochánek, který nechte v míse pod utěrkou minimálně hodinu kynout - při pokojové teplotě. Poté z něj utvořte 6 bochánků a nechte opět kynout - tentokrát půl hodiny. Troubu si předehřejte na 180st. a pečte v ní bulky cca 45minut. Po vytažení nechte zchladnout.
![]() |
fajnšmekři si mohou dát i sladkou verzi - na lučinu kopeček marmelády ;)! |
Přeji vám dobrou chuť!!!