pátek 5. února 2016

Avokádová a rajčatová salsa

Sytá a zdravá snídaně





Tato snídaně je velmi zdravá a pokud ji obohatíte ještě o 1ks ovoce nebo sklenici džusu, tak bude obsahovat vše, co Vás po ránu skvěle "nakopne"!


Na 1 porci budete potřebovat:
  • 1/2 avokáda
  • Šťáva z ½  citronu nebo ¼ limety
  • Sůl, pepř
  • 30g výrazného nastrouhaného sýra
Do misky vymačkáme šťávu z citrónu, osolíme. Poté do ní vydlabeme lžičkou ½ avokáda a vše důkladně smícháme. Na závěr posypeme čerstvě nadrceným pepřem (nebo i chilli papričkou). Pro zjemnění chutí můžeme přidat také 30 g nastrouhaného sýra – niva, chedar, nebo krolevsky (měl by být výrazný).
Tato salsa nejlépe chutná na opečeném chlebu – tzv. bruscetta a v kombinaci s druhou salsou: rajčatovou.



Rajčatová salsa

Tato salsa se nejlépe hodí jako doplněk sytějších výraznějších pomazánek jako je tuňáková, avokádová nebo vajíčková. Samotná Vás moc nezasytí. Ale jako dodatek po slabé večeři…proč ne?

Na jednu porci potřebujete:
  • 1 zralé větší (ideálně skleníkové nebo keříkové) rajče
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Listy bazalky
  • 1-2 kousky opečeného chleba

Rajče nakrájíme na kostičky. Smícháme s nakrájenými lístky bazalky. Opečený chleba (nebo domácí bagetu!) pokapeme olejem a navrstvíme na něj nakrájenou směs rajčete s bazalkou. Osolíme, opepříme a malinko ještě zakápneme olejem.




Přeji všem dobré chutnání!!