Není nad domácí pečivo!
Na domácí bagetu budete potřebovat:
- 2 lžičky (třtinového) cukru
- 1 balení instantního droždí (7g)
- 125ml vlažné vody
Tuto směs spolu smíchejte a nechejte 10-15min. odstát.
- 60ml olivového oleje
- 165ml vlažné vody
- 300g hladké prosáté mouky (těsto je pak nadýchanější, když mouku prosejete)
- 150g celozrnné - třebas špaldové- prosáté mouky
- ořechy nebo semínka - hodí se vlašské ořechy, slunečnicová nebo dýňová semínka množství je na vás, klidně 2 velké hrsti
- sůl
- 20g rozpuštěného másla na potření
K drožďové směsi přidejte postupně výše uvedené ingredience,
tak jak jsou vypsány a pořádně promíchejte. Potom na pomoučené ploše ještě
5minut hnětejte, abyste "zapracovali bubliny". Těsto by mělo být
hladké a elastické. Přendejte jej do mísy, zakryjte potravonovou folií a nechte
2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Poté si zapněte troubu na 200st. a z těsta vypracujte 2 velké bagety (nebo malé
bochánky, či rohlíky - je to na Vás), nařežte na povrchu, pomažte máslem a
posypejte zbylými semínky. Pečte cca 40min.
Bagetu doplňte avokádovou nebo rajčatovou salsou nebo jakoukoliv pomazánkou a věřte mi, že si náramně pochutnáte!!
PŘEJI DOBROU CHUŤ!!