s tofu!
Vím, že v mém okolí není velké množství nadšenců pro tofu, takže jej můžete nahradit uzeným sýrem. Ale i tak doporučuji alespoň VYZKOUŠET tuto verzi! Možná že právě v této podobě přijdete tomuto rostlinnému "sýru" na chuť;)!
A co je vlastně to často slýchávané TOFU?
Tofu je „sýr“ vyrobený ze sóji, která je zdrojem
nejkvalitnějších rostlinných bílkovin a minerálních látek včetně vápníku.
Tofu neobsahuje cholesterol ani mléčnou bílkovinu kasein,
jedny z nejčastějších potravinových alergenů. Obsahuje izoflavonidy, které
mají ochranný vliv z hlediska prevence nádorových onemocnění. Bílé tofu je
lepší tepelně zpracované a výrazně okořeněné. Na trhu je celá řada různě
ochucených tofu, která se dají dopékat, smažit, restovat se zeleninou, přidávat
do polévek či salátů. Jen nepropadněte sójové mánii. Někdy si totiž můžeme
vypěstovat i alergii na sóju.
V Číně, kde se sója pěstuje více než 5000 let se
sójové boby jedí zejména v tradičních fermentovaných výrobcích jako je
tempeh, miso nebo přírodní sójové omáčky. Tyto produkty jsou ze všech sójových
produktů nejlépe stravitelné. Kvalitní sójové produkty musí být označeny GMO
free. Znamená to, že sója nebyla vypěstována z geneticky modifikovaných
organismů.
A teď už k samotnému receptu!
Na 4 porce pomazánky budete potřebovat:
- 1 balení uzeného nebo marinovaného tofu (nebo uzeného sýra)
- 5ks středně velkých mrkví
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 jarní cibulka (nebo půlka pórku)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička hořčice
- šťáva z 1 citronu
- špetka tymiánu, sůl, pepř
Můžeme přidat: 1 lžíci zakysané smětany nebo smetanového
jogurtu, 1 lžíci slunečnicových semínek do základu
Mrkve si oloupeme a nastrouháme na hrubo. Tofu si taktéž
nastrouháme na hrubo. Cibulku pokrájíme na jemno. Česnek stlačíme, oloupeme a
nakrájíme na plátky.
Na oleji si krátce orestujeme mrkev s česnekem a cibulkou
(pokud chceme přidat také semínka, tak v tuto chvíli).
Posypeme cukrem a ještě tak 1minutu opékáme. Potom zakápneme
citrónovou šťávou a promícháme. Přidáme nastrouhané tofu a postupně jej ke směsi
vmícháme. Vmícháme také 1 lžičku hořčice, posypeme solí, pepřem a špetkou
tymiánu a necháme vychladnout. Kdo má rád jednolitější texturu, tak může
pomazánku ještě trochu rozmixovat ponorným mixérem.
Na závěr můžete přimíchat ještě lžíci zakysané smetany a při
servírování ozdobte petrželkou (já ji nahradila kájenským pepřem :)) a
slunečnicovými semínky.
Pomazánku můžeme podávat na kváskovém chlebu nebo na domácím večerním chlebíku, který je plný semínek!
Přeji vám dobrou chuť!!!!