neděle 21. února 2016

Tvarohové pomazánky

a jejich varianty







Klasická tvarohová pomazánka

Tvarohovou pomazánku dělám často a ráda pro její snadnost a hlavně výživovou hodnotu! Je rychlá, chutná, sytá a plná bílkovin – co víc si přát!
Ingredience jsou na Vás – základem je samozřejmě vždycky tvaroh, ale potom – na co máte chuť!
Nejlépe se dělá z tvarohu ve vaničce, neboť je krémovější, mazlavější. Ikdyž uznávám, poctivý domácí nebo choceňský či tučný jaroměřický – na ten žádná vanička nemá! Pokud máte doma pouze tyto – přidejte k němu vždycky trochu mléka.


Takže budete potřebovat:
  • 250g tvarohu
  • 50ml mléka (dle konzistence tvarohu. Vaničkový jej potřebuje pouze 20ml)
  • Sůl, pepř
Potom už dle libosti:
Mletá paprika (nejlépe uzená) nebo pažitka nebo vejce a hořčice, kapary nebo tuňák, sardinky nebo sýr, šunka a kukuřice….

Tvarohová vajíčková pomazánka



  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 4 vejce natvrdo
  • 2 lžičky plnotučné hořčice (nebo hrubozrnné)
  • sůl, pepř
  • nakrájená libová šunka (nemusí být)
Tvaroh smíchejte s hořčicí. Pokud nemáte ten ve vaničce, ale tvrdší nebo domácí, trochu jej nařeďte mlékem. Po uvaření vajíček oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s tvarohovou směsí, bílky do ní potom nastrouhejte. Díky tomuto, možná pracnějšímu, postupu bude pomazánka nadýchanější. Na závěr přidejte nakrájenou šunku, osolte, opepřete a posypte pažitkou nebo jarní cibulkou.



 Rybí pomazánka



Ingerdience pro 4 osoby:

  • 1 vanička polotučného tvarohu (může být i kostka nebo tučný tvaroh - k obojímu ale potom přidejte trochu mléka)
  • 1 konzerva tuňáku v oleji (kupujte jen ty v oleji, jsou tímto mazivem chráněni před negativním působením konzervování. Olej poté vždy slijte)
  • 1 lžička plnotučné hořčice (nebo majonézy)
  • 1 jarní cibulka (nebo pažitka)
dle chuti: sůl, pepř, citrónová šťáva

Varianty:
+ mletá červená paprika
místo tuňáka lze použít jakékoliv rybí maso
+ kapary




Mrkvovo-tvarohová pomazánka



Z tohoto množství mi vyšla pomazánka asi na 5 středně velkých chlebů:
  • 1 středně velká mrkev
  • asi 50g tvrdého sýra
  • 3 lžíce tvarohu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl, pepř, popřípadě jiné koření
  • (zbyly mi také 2 uvařené bílky, tak jsem je tam nastrouhala a byla to mňamka – takže mě můžete následovat…)
Mrkev a sýr nastrouhejte, přidejte tvaroh, zakysanou smetanu, okořeňte, promíchejte a můžete podávat! Je to jednoduché, rychlé, zdravé a chutné :).

Další varianty pomazánek:

 Tuňákovo-tvarohová pomazánka


Budete potřebovat:
  • 250g tvarohu
  • 1 konzervu tuňáka v oleji (ale zcezenou)
  • 1/2 cibule nebo pórku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíci oleje (řepkový, sezamový)
  • sůl, pepř, uzenou papriku nebo chilli
Cibuli nebo pórek si nakrájíme na drobno. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubé straně struhadla. Na oleji si osmahneme cibulku nebo pórek, přidáme nastrouhanou mrkev a chvíli promícháme. Poté osolíme, opepříme a přidáme zcezeného tuňáka. Promícháme a necháme na sporáku cca 5 minut. Poté sporák vypneme a vmícháme tvaroh. Z pánve vše přendáme do mísy, ještě jednou promícháme a poté pomocí ručního mixéru rozmixujeme v krém. Tento tuňákový krém mažeme na (ideálně žitný) chléb a posypeme buď na drobno nasekaným pórkem nebo mletou paprikou. 
Hodí se k tomu přikusovat ještě kyselou okurku ;)!


Pestrá tvarohová pomazánka

Je to v podstatě mix pomazánky tvarohové a vajíčkové. Jen tam dáte pro pestrost něco navíc!


Ingredience:

  • 250g tvarohu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička hořčice
  • 1 mrkev nastrouhaná na jemno
  • 50g tvrdého sýra na kostičky
  • 50g šunky na kostičky
  • 1 jarní cibulka
  • Sůl, pepř
Tvaroh smícháme s majonézou. V případě tuhé konzistence jej ještě rozředíme mlékem. Přidáme hořčici, mrkev, šunku, sýr a cibulku nakrájenou na kolečka. Vše promícháme a na závěr osolíme a opepříme.
Připíjíme čaj nebo caro s mlékem.


Pórková tvarohová pomazánka

Ingredience:
  • měkký odtučněný tvaroh 250g
  • majonéza light 3 vrchovaté čajové lžičky
  • zelená nať pórku (množství podle chuti)
  • sůl
Příprava: 
Pórek nakrájíme na drobno, smícháme s tvarohem, majonézou a dochutíme solí. Necháme uležet v chladu.

Rady a tipy:
  • Někomu nedělá dobře syrová cibulová zelenina, proto je lepší ji před zamícháním do pomazánky spařit, zbavíte ji tak dráždivých silic. Nakrájený pórek zalijete horkou vodou a necháte tři minut stát. Poté slijete a propláchnete studenou vodou, dokud nezchladne.
  • Místo pórku můžete použít také cibulové natě, pažitku, česnek, papriku, nebo salátovou okurku.
  • Pokud vás večer trápí chutě, nakrájejte si z čerstvé syrové mrkve, papriky, nebo okurky tyčinky a namáčejte si je do tvarohové pomazánky, kterou si ochutíte podle vlastní fantazie.
  • Na chléb potřený pomazánkou dejte plátky rajčat.
  • Salátovou okurku, papriku, nebo rajče používejte ideálně v letních měsících, kdy jsou tyto druhy chutnou a hlavně sezónní zeleninou



Přeji dobré chutnání!