středa 24. února 2016

Quesadilla

Plněná tortila po mexicku



Tento druh tortily je vhodný jak na snídaně, když u vás přespí kamarádi či rodina, protože je rychlá, využijete na ni spoustu „zbytků“ z ledničky a vypadá skvostně.


Ingredience na 1 porci:
  • 1pšeničná tortilla
  • 3-4 plátky šunky nebo prosciutta
  • Nastrouhaný sýr (nebo na plátky)
  • 1 jarní cibulka
  • 1 feferonka – nemusí být
  • Olej na pomazání

Rozložte si před sebe tortilu a naklaďte na ni uzeninu, poté 1 polovinu posypte sýrem, cibulkou a feferonkou a přeložte, čímž si z tortily vytvoříte takový půlměsíc. Spodní stranu potřete olejem. Rozpalte si grilovací pánev a položte na ni Váš tortilový půlměsíc. Obracečkou stlačujte pevně tak, aby se vám sýr pěkně roztavil a spojil obě strany pěkně k sobě. Po minutce otočte a opět stlačujte obracečkou. Po opečení dejte na talíř a rozkrájejte tak, že vytvoříte 3 pizza dílky.

Varianty
Možnost způsobů, jak připravit quesadillu je mnoho! Já používám švarzvaldskou šunku s ementálem a jarní cibulkou, hermelín brie+hroznové víno a vlašské ořechy, šunka+zrající sýr+jarní cibulka, poličan+nivu+jarní cibulku+feferonku….V podstatě je to jako, když děláte pizzu nebo obložené chleby. Dejte tam, co máte doma. Výtečná je ale ještě ve dvou kombinacích:

Pikantní quesadilla:
  • 1 pšeničná tortilla
  • 4 plátky šunky, prosciutta nebo schwarzwaldské šunky
  • 1 jarní cibulka
  • 1 feferonka
  • 1 hrst strouhaného sýra  

Netradiční quesadilla:
  • ½ nakrájeného hermelínu Brie na plátky
  • 1 hrst rozpůlených kuliček hroznového vína
Vše vyskládáme na polovinu tortilly, druhou prázdnou půlkou překryjeme, stlačíme (můžeme také povrch tortilly potřít olejem) a dáme na rozpálenou grilovací pánev. Pořádně při opékání stlačujeme. Otočíme a minutku opékáme z druhé strany. Poté přesuneme na talíř a rozkrájíme na 3 malé pizza dílky.

Přeji všem dobrou chuť!!