Plněná tortila po mexicku
Tento druh tortily je vhodný jak na snídaně, když u vás
přespí kamarádi či rodina, protože je rychlá, využijete na ni spoustu „zbytků“
z ledničky a vypadá skvostně.
Ingredience na 1 porci:
- 1pšeničná tortilla
- 3-4 plátky šunky nebo prosciutta
- Nastrouhaný sýr (nebo na plátky)
- 1 jarní cibulka
- 1 feferonka – nemusí být
- Olej na pomazání
Rozložte si před sebe tortilu a naklaďte na ni uzeninu, poté
1 polovinu posypte sýrem, cibulkou a feferonkou a přeložte, čímž si
z tortily vytvoříte takový půlměsíc. Spodní stranu potřete olejem.
Rozpalte si grilovací pánev a položte na ni Váš tortilový půlměsíc. Obracečkou
stlačujte pevně tak, aby se vám sýr pěkně roztavil a spojil obě strany pěkně
k sobě. Po minutce otočte a opět stlačujte obracečkou. Po opečení dejte na
talíř a rozkrájejte tak, že vytvoříte 3 pizza dílky.
Varianty
Možnost způsobů, jak připravit quesadillu je mnoho! Já
používám švarzvaldskou šunku s ementálem a jarní cibulkou, hermelín
brie+hroznové víno a vlašské ořechy, šunka+zrající sýr+jarní cibulka,
poličan+nivu+jarní cibulku+feferonku….V podstatě je to jako, když děláte
pizzu nebo obložené chleby. Dejte tam, co máte doma. Výtečná je ale ještě ve
dvou kombinacích:
Pikantní quesadilla:
- 1 pšeničná tortilla
- 4 plátky šunky, prosciutta nebo schwarzwaldské šunky
- 1 jarní cibulka
- 1 feferonka
- 1 hrst strouhaného sýra
Netradiční quesadilla:
- ½ nakrájeného hermelínu Brie na plátky
- 1 hrst rozpůlených kuliček hroznového vína
Vše vyskládáme na polovinu tortilly, druhou prázdnou půlkou
překryjeme, stlačíme (můžeme také povrch tortilly potřít olejem) a dáme na
rozpálenou grilovací pánev. Pořádně při opékání stlačujeme. Otočíme a minutku
opékáme z druhé strany. Poté přesuneme na talíř a rozkrájíme na 3 malé
pizza dílky.
Přeji všem dobrou chuť!!